Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije

Dok se u našoj zemlji borimo s epidemijom malih boginja, mutirani virus AH3N2, koji može da dovede do potpunog kolapsa ogranizma, sve nam je bliži

Virus gripa tipa AH3N2, od koga je prošle godine oboleo najveći broj ljudi i koji može da dovede do potpunog kolapsa organizma, pa čak i do smrti, sada je mutirao i njegovo dejstvo je mnogo jače.

Ovu uznemirujuću informaciju saopštili su epidemiolozi Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a na opasnost nedavno je upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija.

- S obzirom na to da je njegov razvoj nepredvidiv, dešava se da se kod potpuno zdravih ljudi, čiji imunitet nije oslabljen nekom hroničnom bolešću, razviju ozbiljne komplikacije kao što je upala pluća, a može čak da dovede i do smrti - zvanično je saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije nakon godišnjeg samita u Melburnu.

Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike. Ovaj virus stiže na naše prostore poslije epidemije malih boginja, gdje je umrlo dvoje ljudi.

Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti djece u svijetu, iako se mogu efikasno spriječiti bezbjednom vakcinom koja je dostupna već više od 40 godina.