Uznemirujući broj korisnika

"Na Kosovu više niko neće moći ponuditi drogu za djecu. Ne postoji niko ko će staviti ruke u naše škole i staviti u rizik našu djecu". Ovako je rekao premijer Kosova Ramush Haradinaj prilikom posjete Policiji Kosova u oktobru.

Ali, u stvari, statistike Policije Kosova pokazuju da je fenomen dilanja i upotrebe narkotika u školskim objektima porastao do visokih vrijednosti u posljednjih nekoliko godina - piše list "Gazeta e Re".

Samo tokom protekle sedmice, Policija Kosova je objavila da je u akciji u školama na Kosovu pronašla opojne droge heroin, marihuanu, a zaplenila je i oružje i municiju.

Na osnovu statističkih podataka koje je list imao na uvid, prema podacima Direkcije za istragu trgovine narkoticima, tokom 2014. godine bilo je 190 ovisnika narkotičke supstance. U 2015. godini registrovano je 294 ovisnika, a u 2016. godini bilo je 687 korisnika. Dok je za 10 mjeseci 2017. godine ova brojka 592 korisnika. Navodi se da su korisnici između 14 i 42 godine, a supstance koje se uglavnom koriste su marihuana, heroin, kokain itd.