Mišljenje stručnjaka za međunarodno pravo

Stručnjaci za međunarodno pravo kažu da priznanje ni pod kojim okolnostima ne može biti povučeno, čak i u ekstremnim slučajevima kada države uđu u oružani sukob.

Međutim, prema njihovim riječima, propaganda koja se vrši od strane države Srbije o navodnom povlačenju priznanja Kosova od strane Surinama moglo bi usporiti proces priznavanja od strane drugih država, piše danas list "Zëri".

Država Surinam ne može povući međunarodno priznanje Kosova, kao što tvrdi srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, jer, po međunarodnom pravu, država koja prizna drugu državu pod bilo kojim okolnostima ne može povući priznanje.

Ovako procjenju stručnjaci međunarodnog prava, dodajući da je ovo međunarono priznanje se ne može povući čak i u ekstremnim slučajevima, kao što je ulazak u oružani sukob.

Međutim, poznavaoci međunarodnog prava izjavili su za "Zëri" da takva propaganda koju sprovodi Srbija protiv države Kosovo može negativno uticati na osiguranje drugih priznanja za našu zemlju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova (MIP) su za list "Zëri" rekli da do sada nisu dobili nikakav zvaničan dokument o tome da je Surinam povukao priznanje Kosova, članovi Komisije za vanjske poslove su rekli da bi MIP u narednim danima trebalo izvijestiti Komisiju o ovom pitanju.