Degradacija državnosti

Put Kosova ka jačanju međunarodne subjektivnosti i dalje prate nejasnoće.

Ni devet godina nakon što je proglasilo nezavisnost, Kosovo ne zna koliko je tačno zemalja priznalo njegovu državnost, navodi list "Koha ditore".

Ministarstvo spoljnih poslova nikada nije potvrdilo listu zemalja koje su priznale Kosovo, iako iz Ministarstva kažu da je taj broj 114. List je zatražio od MIP-a da daju spisak sa brojem priznanja, ali su njegovi zvaničnici rekli da odgovor na pitanje lista mogu ponuditi u četvrtak.

Ali na zvaničnom državnom portalu Republike Kosova i dalje postoji jedna lista. Prema toj listi, broj država koje su priznale Kosova je 96. Posljednje je priznanje došlo id Saint Kitts i Nevis 28. novembra 2012. godine, navodi "Koha Ditore".

Ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli tek treba da objasni kako to da su Nigerija i Uganda u februaru 2012. priznale Kosovo, a da Kosovo nikada nije dobilo potvrdu o tome, navodi se u tekstu koji je objavljen u današnjem UNMIK-ovom pregledu štampe.

Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova (LDK) i predsjednica Spoljnopolitičkog odbora parlamenta, rekla je tom listu da bi Ministarstvo sada trebalo da se pozabavi pitanjem konačne potvrde svakog priznanja i učini maksimalne napore radi uspostavljanja diplomatskih odnosa sa svakom zemljom koja je prizna Kosovo.

Ministarstvo spoljnih poslova nikada nije pružilo jasan odgovor na pitanje nepotvrđenih priznanja nezavisnosti Kosova, napominje list.