Zanemarenost od strane državnih institucija

Obrazovanja, privreda i zdravlje, kao najvitalniji sektori su zanemareni i nisu bili prioritet državnih institucija. Ovo je rečeno na okruglom stolu na temu "Pitanja koja ometaju razvoj na Kosovu", u organizaciji Foruma 2015. godine, gdje je fokus bio situacija u sektorima privrede, zdravstva i obrazovanja.

Luan Shllaku iz KFOS-a rekao da je svrha ovog foruma da se pomogne političarima sa analizama koje su napravili, tako da ove analize dođu na dneveni red Vlade, kako bi ove sektore vratili na mjesta koja im pripadaju.

U međuvremenu, Besa Shahini, analitičar politike obrazovanja, kaže da je obrazovanje na Kosovu u dubokoj krizi. Faktori koji su uticali da ovaj sektor u ovom trenutku dođe u ovakvu krizu, prema njenim riječima su historijski faktor, slabo planiranje i nizak budžet.

U međuvremenu Alban Hashani iz Instituta "Riinvest" koji je govorio o situaciji u privredi, rekao je da se ovaj sektor suočava sa velikim problemima. Prema njegovim riječima ekonomska situacija na Kosovu i dalje ima velike razlike, što se ogleda u visokoj nezaposlenosti i visokom trgovinskom deficitu.

Što se tiče zdravlja Hashani je kazao da ovaj sektor ima potrebe je jednom urgentnom terapijom. Prema njemu nedostatak adekvatnog tretmana ovog sektora je doveo do toga da on dođe na ovaj neprihvatljiv nivo. Dodaje da zdravstveni sektor danas karakteriše nizak kvalitet usluga i visok nivo korupcije.

Što se tiče uočenih problema u ovom sektoru, on je naveo budžet za koji je rekao da bi trebao biti veći i ograničeni resursi finansiranja.

/KosovaPress/