Na osnovu preliminarne istrage

Na osnovu preliminarne istrage, nema dovoljno dokaza o postojanju krivičnog djela ratnog zločina u slučaju ministra poljoprivrede u Vladi Kosova, Nenada Rikala, potvrdilo je Specijalno tužilaštvo Kosova, a prenosi portal Kossev.

U slučaju novih dokaza, može se pokrenuti nova istraga, dodali su iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je saopštilo da nema dokaza nakon što je, podsjećaju, Policija Kosova sprovela istragu prikupivši neophodne informacije, a poslije medijskih izvještaja i navodnih svjedočenja stanovnika u prištinskom naselju Dardanija da ih je Rikalo navodno zlostavljao tokom rata na Kosovu.

Napisi u albanskim medijima o navodnom zlostavljanju albanskih civila pojavili su se neposredno nakon što je formirana Vlada Ramusha Haradinaja.

Uslijedili su, potom, i zahtjevi predstavnika opozicije za Rikalovom smjenom, dok je premijer Kosova rekao da, prema informacijama koje je dobio od institucija - kosovski ministar nije uključen u navodno zlostavljanje Albanaca.

Oglasio se, zatim, i sam Rikalo. Demantovao je navode medija, ističući da "ni u jednom trenutku nije učinio ništa loše nijednom Albancu na Kosovu", podsjeća Kossev.