Rangiranje sa 61. na 40. poziciju

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, ocjenio je kao veoma dobru vijest za zemlju, rangiranje Kosova sa 61. na 40. poziciju, prema izvještaju Svjetske banke 2018.

Premijer Haradinaj je rekao da je Kosovo zabilježilo napredak u poslovanju, poboljšalo se u rangiranju, prema studiji Svjetske banke i na osnovu podataka koji proizilaze iz ove studije.

"Ovaj dobar posao je, prije svega, dobar posao Radne grupe za poslovanje u Ministarstvu trgovine i industrije, ali istovremeno za takav rezultat primili smo kontinuiranu pomoć i podršku kroz ekspertizu Svjetske banke i USAID-a”, rekao je premijer Haradinaj u konferenciji za medije.

Ministar trgovine i industrije Bajram Hasani ocjenio je ovu vijest kao veoma dobru naglasivši da se nalaze na okončanju proslijeđivanja Zakona o strateškim investicijama, koji zajedno sa ovim izvještajem pruža Kosovu mogućnost da se drugačije posmatra od strane spoljnih investitora.

Predstavnik Svjetske banke za Kosovo Marco Mantovanelli i direktor misije USAID-a na Kosovu James Hope izjavili su da su zadovoljni što dijele ovu dobru vijest za Kosovo u oblasti poslovanja, ocjenjujući važnim trenutkom zabilježavanje napretka ka većem ekonomskom rastu i razvoju na Kosovu. Oni su naglasili da je pomjeranje za 20 pozicija u rangiranju Svjetske banke u poslovanju veliko dostignuće i odražava veliki posao Vlade.

Direktor Agencije za registraciju poslovanja na Kosovu, ujedno i rukovodilac Radne grupe za poslovanje u Ministarstvu trgovine i industrije, Gazmend Mejzini, nabrajao je neke od pokazatelja koji su uticali na bolje rangiranje Kosova i stvaranje pogodnog okruženja za poslovanje, a koji su: pokretanje poslovanja; uzimanje kredita i zatvaranje poslovanja.

Prema izvještaju, Kosovo se ove godine rangiralo kao četvrta najreformisana država na svijetu.

Saopštenja, RTK2