Izvještaj o uslovima poslovanja za 2018.

Izvještaj Svjetske Banke o uslovima poslovanja za 2018, objavljen 31. oktobra 2017, potvrđuje značajan napredak u poboljšanju okruženja za poslovanje rangirajući Kosovo na 40. mjestu na svijetu, među ukupno 190 država. Takođe, Kosovo je jedina evropska država koja je među 10 najreformisanijih država tokom perioda izvještavanja.

Prema Izvještaju, Kosovo je nastavilo da poboljšava okruženje za poslovanje povećanjem saradnje i koordinacije reformi između relevantnih kosovskih institucija preko radne grupe za uslove poslovanja, kojom je upravljalo Ministarstvo trgovine i industrije (MTI), uz podršku Svjetske Banke i USAID-ovog Projekta partnerstva za razvoj.

Kosovo je zabilježilo napredak u nekoliko indikatora. Značajan napredak je zabilježen posebno u indikatorima za:

- osnivanje preduzeća, u kojem je zabilježeno dalje poboljšanje procesa registracije preduzeća i sprovođenje procesa za redovno mjerenje učinka u pružanju usluga registracije;

- uzimanje kredita, zbog povećanja zaštite za osigurane povjerioce u stečajnom postupku;

- zatvaranje preduzeća, zbog uspostavljanja modernog zakonskog okvira za reorganizaciju i stečaj preduzeća na osnovu najboljih međunarodnih praksi. Ovo je postignuto nakon donošenja novog Zakona o stečaju, koji je izrađen uz podršku USAID-ovog Programa za izvršenje i komercijalno zakonodavstvo.

Kosovo od 2012. je napredovalo za 86 mjesta u Izvještaju o uslovima poslovanja, biležeći napredak u svim indikatorima, a posebno u indikatoru osnivanja preduzeća, u kojem je zabilježen skok od 160 mjesta i trenutno se nalazi na 10. mjestu na svijetu.

Ovaj napredak je rezultat stalnog angažovanja Vlade Kosova, preko radne grupe za uslove poslovanja kojom upravlja MTI, kao i specijalizovanih radnih grupa za svaki od deset indikatora Izveštaja Svjetske banke o uslovima poslovanja, a kojima rukovode odgovarajuća ministarstva nadležna za odgovarajuće oblasti.

Reforme usredsređene na Izvještaj Svjetske banke o uslovima poslovanja predstavljaju efektivan mehanizam za veće približavanje EU, poboljšanje vlasti i uklanjanje mogućnosti za korupciju, kao i uklanjanje prepreka za formalizaciju privrede.

Ministarstvo trgovine i industrije, kao rukovodilac ovog procesa, uz podršku ključnih partnera kao što su Svjetska banka i USAID, je već otpočelo pripreme za nastavljanje ovih reformi, kao i kako bi se obezbjedilo da zabilježeni napredak bude očuvan i kako bi se još više intenzivirao.

Saopštenja, RTK2