Preliminarni rezultati lokalnih izbora

Većina gradova na Kosovu će, kako stvari stoje, ići u drugi krug izbora za četiri nedjelje. Među tim gradovima su Priština, Mitrovica, Prizren, Gnjilane, Đakovica, Uroševac i drugi. Dosadašnji gradonačelnici uglavnom idu u drugi krug glasanja.

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" objavila je preliminarne rezultate lokalnih izbora. Na osnovu tih rezultata, više od 15 opština, uključujući glavne kosovske centre, ići će u drugi krug glasanja za četiri nedjelje.
U Prištini će dosadašnji gradonačelnik, Shpend Ahmeti iz pokreta Samoopredjeljenje ići u drugi krug sa Arbanom Abrashijem iz Demokratskog saveza Kosova.
U Prizrenu, Shaqir Totaj iz Demokratske partije Kosova suočiće se sa Mutaherom Haskukom iz pokreta Samoopredjeljenje.
A u Gnjilanu ponovo će se suočiti Lutfi Haziri iz Demokratskog saveza Kosova i Sami Kurteshi iz pokreta Samoopredjeljenje.
U Mitrovici, Valjdete Idrizi iz Demokratske partije Kosova ide u drugi krug sa dosadašnjim gradonačelnikom iz Alijanse novo Kosovo, Agimom Bahtirijem.
U Đakovici drugi krug će se odvijati između Mimoza Kusari Lila iz Alternative i Ardiana Gjinija iz Alijanse za budućnost Kosova.
Gazmend Muhaxheri iz Demokratskog saveza u Peći je proglasio pobjedu u prvom krugu.

Partije predstavile rezultate

Nedugo nakon zatvaranja birališta političke partije su predstavile svoje rezultate.
Demokratska partija Kosova Kadrije Veselija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafa prve su održale konferencije za novinare i objavili svoje rezultate.
Demokratska partija tvrdi da je potvrđeno da ostaje najveća partija na Kosovu. Po riječima poslanice ove partije, Blerte Deliu Kodra, koja se osvrnula samo na rezultate u velikim centrima, Demokratska partija trenutno je prva u Prizrenu, Južnoj Mitrovici i Uroševcu. Dobre rezultate ima i u Đakovici, Gnjilanu, Suvoj Reci i Podujevu.
S druge strane, Isa Mustafa iz Demokratskog saveza je izrazio nadu da će ova partija imati polovinu opština na Kosovu sa albanskom većinom.