Lokalni izbori na Kosovu

Na Kosovu su u 19 časova zatvorena birališta gdje su građani glasali za lokalno rukovodstvo u 38 opština.

Bajram Ljatifi iz Centralne izborne komisije saopštio je za Radio Slobodna Evropa da je u 19 časova počelo zatvaranje biračkih mjesta. Preliminarni rezultati očekuju se oko ponoći. Prema dosadašnjim podacima, izlaznost je 43 odsto.
Tokom glasanja je uočen niz nepravilnosti, saopštila je Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na djelu”, koja nadgleda izbore. Kako su naveli, zabilježeno je 86 slučajeva višestrukog pokušaja glasanja, porodično glasanje je zabeleženo u 3.000 slučajeva a njih 511 nije bilo na glasačkom spisku.
Do 15 sati glasalo je 29 odsto upisanih građana, izjavila je Valjedete Daka, predsednica Centralne izborne komisije Kosova.
Kosovska policija privela je danas tri osobe na graničnom prelazu Jarinje na severu Kosova, koja su se nalazila u autobusu, u kom su pronađene dve ručne bombe sa detonatorima.
Šef operative Kosovske policije za region severa Željko Bojić potvrdio je za RSE da su tri muškarca, po nalogu nadležnog tužioca, lišena slobode.
Besim Hoti, zamenik direktora Kosovske policije ranije je rekao da se radi o vozaču i dvojici vođa puta.
Kako nam je potvrđeno, u autobusu kragujevačkih registarskih oznaka bilo je oko 50 putnika, raseljenih lica sa Kosova.
Pretpostavlja se da su organizovano krenuli na glasanje za lokalne izbore.
"Oko 12 časova na graničnom prelazu Jarinje granična policija je zaustavila autobus kragujevačkih tablica. Nakon fizičke provere autobusa, posumnjalo se da se u njemu nalaze eksplozivne naprave. Specijalizovane jednice za identifikaciju eksplozivnih naprava izašle su na lice mesta i nakon provere, pronađene su dve ručne bombe i dva električna detonatora“, kazao je on, dodajući da su eksplozivne naprave u međuvremenu deaktivirane.