S pravom glasa 1,89 miliona građana

Predstavnici Centralne izborne komisije izjavili su danas da su okončane sve pripreme za sutrašnje lokalne izbore na Kosovu.

Pravo glasa na lokalnim izborima 22. oktobra imaće 1,89 miliona građana sa pravom glasa. Oni će glasati na 2.490 glasačkih mjesta.
Centralna izborna komisija potvrdila je učešće 91 političkog subjekta na lokalnim izborima, od kojih je jedna koalicija, 35 političkih stranaka, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata. Inače na ovogodišnjim lokalnim izborima učestvuje 7.091 kandidata, od toga 204 su kandidati za gradonačelnike 38 opština na Kosovu, a 6.887 kandidata je za odbornike u opštinama.
Izbore će posmatrati oko 32.000 domaćih i stranih posmatrača.
Predsjednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valdete Daka ocijenila je juče da je sve spremno za održavanje lokalnih izbora u nedjelju i izrazila nadu da će izborni dan proteći mirno.
Državno tužilaštvo je saopštilo da su preduzete sve mjere da se odmah reaguje na eventualne probleme u izbornom procesu. Tokom izbornog procesa u opštinama će dežurati 56 tužilaca.
Policija Kosova sačinila je konkretan plan djelovanja kako bi se osigurao miran i nesmetani tok izbornog procesa, dok će posebnu pažnju posvetiti bezbjednosnoj situaciji na sjeveru Kosova.