Glasanje u 38 opština na Kosovu

Na Kosovu je počela predizborna tišina za lokalne izbore. Birališta se otvaraju u nedjelju, a građani će u 38 opština glasati za gradonačelnike i buduće odbornike lokalnih skupština.

Za izbore u nedjelju Centralna izborna komisija sertifikovala je 91 subjekat, među kojima su stranke, građanske inicijative, pojedinačni kandidati i jedna koalicija.

Pravo glasa sutra ima 1.890.952 birača. U odnosu na junske vanredne parlamentarne izbore, na ovim izborima glasa 18.011 glasača više.

Policija Kosova pripremila je poseban operativni plan, koji podrazumijeva "garanciju bezbjednosti" u "ključnim fazama" izbornog dana i perioda poslije izbora - obezbjeđivanje prevoza izbornog materijala pod pratnjom policije. Tokom izbornog dana biće angažovano i 86 tužilaca.

Uz posmatrače iz CIK-a i različitih organizacija, izbore na sjeveru Kosova pratiće i preko 220 posmatrača OSCE-a.

CIK u nedelju, po prvi put, pokreće i platformu za izborne povrede, preko koje će primati prijave o izbornim povredama na terenu preko akreditovanih posmatrača i izbornog osoblja.

A pred početak izborne tišine, oglasio se predsjednik Hashim Thaçi. Ističe da su kosovske institucije izvršile "sve pripreme kako bi izborni proces u nedjelju bio u istom demokratskom duhu sa izbornim procesima posljednjih godina na Kosovu".

"Pozivam sve političke partije, bezbjednosne institucije, pravosudne institucije, međunarodne posmatrače i medije da podrže tok ovih izbora. Građani Kosova, ni na ovim izborima ne treba da dozvolimo nijednu zloupotrebu glasa, ili povredu izbornog procesa, koji treba da bude u skladu sa demokratskim standardima. Pozivam sve građane, da u nedjelju, 22. oktobra, izađu i da iskoriste svoje demokratsko pravo da glasaju za budućnost naše djece" - poručio je on.