Razgovori o kosovskoj agendi

Bugarskoj će kada preuzme predsjedavanje Evropskom unijom 1. januara 2018. prioritet biti evropska perspektiva Zapadnog Balkana, izjavila je potpredsjednica bugarske Vlade i ministrica inostranih poslova Ekaterina Zaharieva nakon sastanka sa svojim kosovskim kolegom Behgjet Pacollijem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, prvi potpredsjednik Vlade Kosova i ministar inostranih poslova Pacolli izjavio je da je sa Zaharievom razgovarao o evropskim integracijama Kosova, bileteralnim odnosima Kosova i Bugarske i planovima za buduću zajedničku saradnju.

- Razgovarali smo o kosovskoj agendi, da je Kosovo na pravom putu u pravcu integracija i razgovarali smo o podršci koju Bugarska pruža Kosovu na planu integracija u različite regionalne, evropske i svjetske organizacije - kazao je Pacolli.

On je istakao da su dvije zemlje do sada uvijek imale dobre odnose, ali je naglasio da se ekonomska saradnja može povećati i da Kosovo ima šta da nauči od bugarskog iskustva.

- Razgovarali smo i o putu Kosova, posebno o pregovorima sa Srbijom i došli smo do zaključka da je jedini otvoren put, put dijaloga i Kosovo nikada neće prestati sa dijalogom - kazao je Pacolli.

Bugarska potpredsjednica vlade i ministrica inostranih poslova je kazala da će njenoj zemlji, kada preuzme predsjedavanje Evropskom unijom 1. januara 2018., prioritet biti evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

- Bugarska, Austrija, Rumunija, Hrvatska, prije nas je bila Estonija, to su zemlje koje su podržale proširenje, tako da ne bi trebalo da izgubimo taj zamah. Nijedna država Zapadnog Balkana ne bi trebala da izgubi ovaj zamah. Uvjereni smo da bez svih naših prijatelja iz šest zemalja Balkana u Evropskoj uniji, naš projekat evropske porodice neće biti potpun. Vi ste Evropa, vi ste dio Evrope - kazala je Zaharieva.

Zaharieva je rekla da je sprovođenje evropskih reformi od velikog značaja jer reforme treba sprovesti ne da bi se zadovoljio neko ko ih zatraži, nego kako bi građani i mladi ljudi na Kosovu imali perspektivu, kako bi se osjećali dobro u svojoj zemlji i kako bi ostali u svojoj zemlji, a ne da migriraju u druge zemlje.