Enver Hasani bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova i rektor Univerziteta u Prištini

Bivši rektor Univerziteta Prištine, a kasnije i predsjednik Ustavnog suda, Enver Hasani, osuđen je zatvorom na godinu dana, uslovno na dvije, a u vezi ugovora za prevod knjiga sa engleskog na albanski za Univerzitet Prištine.

Optuženi za prevaru na dužnosti bili su i bivši šef nabavke na univerzitetu, Hakif Veliu i Albert Rakipi, direktor Instituta za međunarodne studije iz Tirane.

Oni su kažnjeni na šest mjeseci zatvora, mjera koja je zamjenjena novčanom kaznom od 10 hiljada eura i koja treba da se isplati u roku od 60 dana od stupanja na snagu presude, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Prištini.

Takođe, njih trojica su obavezni da univerzitetu nadoknade štetu od 70 hiljada eura u roku od 90 dana.

Prema navodima optužnice iz 2015., oni su radi nezakonite koristi za Institut za međunarodne studije u Tirani falsifikovali originalni ugovor “Prevod knjiga sa engleskog na albanski jezik za potrebe Univerziteta Prištine”. Optuženi su izradili nov ugovor u kojem su upotrebili istu brojku protokola i isti datum sa originalnog ugovora, ali član u kojem stoji da se za "1000 riječi" plaća 12.65 €, zamenili sa tim da se na "1000 karaktera” plaća 12.65€. Na taj način optuženi su omogućili institute protivzakonitu zaradu u vrijednosti od 70.426,90 €.

Falsifikovani ugovor koji potiče od 13. decembra 2008, optuženi Enver Hasani je poslao Albertu Rakipiju u Tirani, koji je potpisao i zapečatio ugovor u ime instituta, te je na osnovu tog ugovora 13. Jula 2009. Univerzitetu Prištine poslao račun za prevod knjiga na osnovu merene jedinice “karaktera”, a u vrijednosti od 87.541,80 eura, koju je odobrio Hakif Veljiu.

Tužilac predmeta je zatražio da se optuženi kazne a da Insistut kompenzira univerzitet sa sumom od 70.426,90 €.