Američki stručnjak za Balkan

Američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer je u intervjuu za list "Zëri" rekao da bi zahtjev predsjednika Kosova Hashima Thaçija upućenog njegovom kolegi Iliru Meti da Albanija izda pasoše građanima Kosova umanjio suverenitet Kosova.

Serwer je u intervjuu za list "Zëri" istakao i da Albanija vjerovatno neće odobriti taj zahtjev, jer kada bi to učinila ugrozila bi sopstvenu perspektivu za evropske integracije.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi zatražio je nedavno od predsjednika Albanije Ilira Mete, koji je boravio u posjeti Prištini, da građanima Kosova omogući dobijanje albanskog državljanstva kako bi, kako je rekao, izbjegli izolaciju EU, ali mu je albanski zvaničnik odgovorio da to nije rješenje.

Serwer se osvrnuo i na pitanje proglašenja nezavisnosti Kosova, navodeći da ne smatra da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo neposredno prije ulaska u Uniju.

"Mislim da bi trebalo da se dogodi mnogo ranije. To ne bi trebalo da bude uzajamno priznanje, ali bi umjesto toga moglo da nastupi u obliku članstva u UN i razmjene diplomatskih predstavnika na nivou ambasadora", rekao je Serwer.