Orkestrirano iz Srbije

Srpske sudije i tužioci nisu se pojavili danas kod predsjednika Kosova, Hashima Thaçija, na polaganju zakletve, kako bi se priključili sudskom i tužilačkom sistemu Republike Kosova.

Iz predsedništva Kosova kažu da ih je u tome sprečila Srbija.
Polaganje zakletve je trebalo da se desi u sklopu Briselskog sporazuma o pravosuđu iz februara 2015. Iz Ureda predsjednika je saopšteno da je Thaçi bio spreman da danas dočeka 42 sudija i 14 tužilaca iz nevećinske zajednice.
"Oni nisu došli jer ih je u tome spriječila Republika Srbija s ciljem da se ne dopusti njihova integracija u sudski i tužilački sistem Kosova", navodi se u saopštenju predsjedništva.
Dodaje se da je ovo "još jedan od mnogih koraka koje Republika Srbija poduzima protiv naših građana, s ozbirom da uključivanje sudija i tužilaca iz nevećinske zajednice u Republici Kosovo ima veliku ulogu za život zajednica, u ostvarivanju njihovih prava i osiguranju ravnopravnog pristupa pravdi".
"Istovremeno, današnji akt spriječavanja i ometanja kandidata za sudije i tužioce da dođu kod predsjednika, još je jedan neuspjeh i dokaz nesposobnosti EU kao posrednika u procesu sprovođenja Sporazuma o pravosuđu“, saopšteno je.
Dodaje se da će, bez obzira na ovaj neuspjeh koji je orkestriran iz Srbije, Republika Kosovo nastaviti da funkcioniše na osnovu ustavnih principa sveukupnog uključivanja.
"Prema tome, pozivamo još jednom sve strane iz Sporazuma o pravosuđu da ispune svoje obaveze. Republika Kosovo je ispunila svoje u svakom aspektu“, navodi se u saopštenju.
Umjesto sudija i tužioca, kod Thaçija su danas došli predstavnici međunarodne zajednice - šefica Kancelarije EU na Kosovu, šefica EULEX-a, američki ambasador, ambasador OEBS-a i drugi. Saopštenje predsjedništva izdato je nakon tog sastanka.
Iz EU su u ponedjeljak potvrdili za Radio Slobodna Evropa da je sve spremno da Sporazum o pravosuđu u utorak stupi na snagu, kao što su se predsjednici Kosova i Srbije krajem avgusta 2017., dogovorili u Briselu.
U međuvremenu, srpske sudije i tužioci koji će biti integrisani i raditi u okviru kosovskog pravosudnog sistema čekali su izmjene zakonodavstva u Srbiji, koje će riješiti njihov status prije integracije, odnosno omogućiti im redovno primanje penzija od Srbije za dosadašnji staž. To se, međutim, nije desilo.