U periodu od tri sedmice

Sto hiljada eura je ukupan iznos novčanih kazni od strane Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) u periodu od tri sedmice za lokalne izbore 22. oktobra 2017.

Mulë Desku, predsjedavajući Sekretarijata IPŽP-a, izjavio je za list "Zëri" da su izrečene kazne od IPŽP-a za prekršaje u kampanji za ove izbore manje nego na prethodnim izborima.

"Tokom lokalnih izbora 2013. godine iznos kazni je bio 190,550 eura, a do sada je za ove izbore za političke stranke izrečeno preko 100.000 eura", rekao je Desku.

On je rekao da politički subjekti i njihovi kandidati mogu biti kažnjeni i do 50 hiljada eura zbog kršenja zakona.

"Politički subjekti i njihovi kandidati mogu biti kažnjeni kad god prekrše Zakon o opštim izborima, izbornim pravilima i internim pravilima IPŽP, kao i na osnovu Zakona o opštim izborima mogao biti kažnjen novčanom kaznom do 50.000 eura", objašnjava Desku.

Novčane kazne za prekršaje u kampanji su izrečene Demokratskoj partiji Kosova, Alijansi za novo Kosovo pokretu "Samoopredjeljenje", Alternativi, itd...

Kazne će plaćati i kandidati stranaka za gradonačelnika kao: Lirak Çelaj (PDK) - 3.500 eura, Shpend Ahmeti (VV) - 2.000 eura, Mimoza Kusari (Alternativa) - 3.500 eura.

Ostali kandidati protiv kojih je bilo pritužbi i izrečene kaznu od strane IPŽP su:

Selim Pacoli, kandidat AKR-a za gradonačelnika Prištine, Imri Ahmeti, kandidat LDK-a za gradonačelnika Lipljana, Burim Berisha, kandidat LDK-a za gradonačelnika opštine Kosovo Polje; Agim Bahtiri, kandidat AKR-a za gradonačelnika Mitrovice; Muharrem Sfarqa, kandidat LDK-a za gradonačelnika Uroševca i Agim Veliu, kandidat LDK-a za gradonačelnika Podujeva.