Kosovo teži učlanjenju u NATO

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, posjetio je Ministarstvo Kosovskih snaga bezbjednosti i izrazio uvjerenje da će KBS nastaviti da grade povjerenje među srpskom zajednicom. Haradinaj je rekao da Kosovo teži učlanjenju u NATO, što će, prema njegovim riječima, biti i u interesu pripadnika srpske zajednice.

"Ova odluka garantuje bezbjednost i kosovskim Srbima. Doprineće većoj sigurnosti. Regrutovanje i učešće kosovskih Srba u KBS-u je ulaganje u sigurnost društva u kome živimo. Ovo je veliki uspjeh. Uvjeren sam da će Bezbjednosne snage Kosova nastaviti izgradnju povjerenja kada je u pitanju srpska zajednica," rekao je Haradinaj.

Naglasio je da će raditi na transformaciji bezbjednosnih u oružane snage Kosova.

"Saveznicima mogu da poručim i da potvrdim da ćemo Bezbjednosnim snagama dati ustavni mandat kako bi postale Oružane snage Kosova. Vojsku imamo, ali joj moramo dati i ustavni mandat," poručio je.

Ministar za Kosovske snage bezbjednosti Rustem Berisha izrazio je uvjerenje da će ispuniti sve obaveze.

"Mi smo gospodina Haradinaja upoznali sa dostignućima, aktivnostima i procesima kroz koje smo prošli do sada, u procesu transformacije KBS u oružane snage. Predstavili smo dosadašnje rezultate i izazove koji nas očekuju u budućnosti. Od premijera smo dobili mnogo obaveza i zadataka, ali sam uvjeren da ćemo sve to i  ostvariti," kazao je ministar.

Ovo je bila prva posjeta premijera Kosova, Ramusha Haradinaja, Ministarstvu za kosovske snage bezbjednosti od njegovog stupanja na dužnost.