Ostvarili finansijsku dobit od 2.430.620.16 eura

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u Osnovnom sudu u Mitrovici, optužnicu protiv 46 lica osumnjičenih za krivična djela povezana sa organizovanim kriminalom. Jedno od ovih lica sumnjiči se i za nedozvoljeno vlasništvo, kontrolu i posjedovanje oružja.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da su u periodu od januara 2015. do 22. marta 2016. godine optužena lica "svijesno i namjerno" učestvovala u kriminalnim aktivnostima i djelovala u okviru organizovane grupe - a sve u cilju ostvarivanja finansijske koristi za sebe i druge.

Dodaje se da su na "vrlo sofisticiran način organizovali tri šeme rada" - ilegalni uvoz cigareta - sa nepropisnom ili lažnom deklaracijom, kao i njihov šverc, te šverc farmaceutskih proizvoda i seksualnih stimulansa.

Izbjegavanjem plaćanja carine i poreza ostvarili su finansijsku dobit od 2.430.620.16 eura, dodaju iz Tužilaštva.

Optuženi su A.I., A.S., A.I. Š.I., L.B., A.R., R.S., G.T., Z.S., Š.S., B.R., I.B., B.B., M.Ć., N.Z., N.Z., S.S., N.B., B.A., K.A. I.Z., A.I., D.K., A.H., A.R., R.K., A.S., H.J., R.M., M.I., M.S., R.R., Lj.K., A.R., A.Dž., A.K., F.K., V.T., M.B., R.B., R.K., E.K., R.M., H.R., Z.I. i Dž.I.