Ambasador Velike Britanije na Kosovu

Vlada Kosova i Ujedinjeno Kraljevstvo sklopili su Memorandum o saradnji pri zapošljavanju na rukovodećim pozicijama. Tom prilikom ambasador Velike Britanije na Kosovu upozorio je da su najveći problemi kosovskog društva korupcija i nepotizam.

Memorandum o saradnju pri zapošljavanju potpisali su premijer Kosova Ramush Haradinaj i ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruairí O'Connell. Britanski ambasador je izrazio zabrinutost zbog malog broja žena na vodećim pozicijama u javnim institucijama, navodeći kao glavne probleme nepotizam, zapošljavanje po političkom opredjeljenju i korupciju. O'Connell je naglasio da Kosvo neće napredovati sve dok se u javnim institucijama zapošljavaju nekvalifikovani radnici.

"Kosovo i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju zajednični interes, da Kosovo bude sigurno mjesto, prosperitetno i ekonomski i politički razvijeno. Da bi Kosovo napredovalo, potrebni su vam dobri, sposobni i nezavisni ljudi u javnim institucijama. To je razlog zbog čega smo prošle godine započeli ovaj projekat, sa idejom da promjenimo praksu da se do rukovodećih mjesta dolazi kroz politiku", rekao je britanski ambasador.

Premijer Kosova je naglasio da će primjenom memoranduma Kosovo dobiti stručnu pomoć Velike Britanije pri procesu zapošljavanja radnika i najavio izmjene u mnogim javnim odborima i agencijama.

"Imamo ozbiljan problem na Kosovu, jer imamo veliki broj vladinih i parlamentarnih agencija. Naša obaveza koja proizilazi iz SSP-a i Evropske agende za reforme je da smanjimo taj broj, gotovo za polovinu. Možda bi Vlada trebala da predloži novi zakon, jer za sada to pitanje nije zakonski regulisano", kazao je premijer Kosova.

U avgustu prošle godine britanski ambasador i predsjednik Skupštine Kosova, potpisali su Memorandum koji će obezbjediti veću autonomiju u odlučivanju odbora nezavisnih agencija.

Kristina Petrović, RTK2