Puno nasilja i veoma pretrpani

Predstavnica Europske unije (EU) na Kosovu Nataliya Apostolova izjavila je danas u Prištini da se pritvorski centri na Kosovu i u Europi suočavaju sa izazovima radikalizacije, nasilja i pretrpanosti.

Ona je danas sa kosovskim ministrom pravosuđa Abelardom Tahirijem i ministrom vanjskih poslova Finske Timom Soinijem pokrenula projekat Europske unije čiji je cilj jačanje popravnih i usluga probnog rada na Kosovu.

Apostolova je istakla da je tranzicija iz zatvora u društvo od suštinskog značaja, te da su alternativne sankcije i društvena integracija okrivljenih neophodne, a naročito za mlađe generacije koje izlaze iz pritvora.

"Želim da naglasim broj radikalizovanih zatvorenika. Oni imaju opipljiv utjecaj u pogledu rizika koji oni predstavljaju za sigurnost naših zajednica. Radikalizovani prijestupnici ne smiju biti prijetnja po izlazku iz pravosudnog sustava po isteku zatvorskih kazni", izjavila je Apostolova, dodajući da su svi ti aspekti uključeni u pokrenuti projekat.

Ministar Tahiri je kazao da će provedba projekata EU vidno poboljšati usluge pritvorskih centara.

Radio Slobodna Europa je marta ove godine izvijestio o tome da su zatvori širom Kosova do skoro posjedovali problematičnu i nedovoljno poznatu islamističku literaturu koja nije odražavala tradicijski islam stoljećima prakticiran na Kosovu.

Desetine ljudi diljem Kosova izdržavaju zatvorsku kaznu zbog terorizma. Iz Ministarstva pravosuđa tada su rekli da je uočeno da je radikalizacija prisutna i među zatvorenicima koji izdržavaju kaznu zbog sasvim drugih kaznenih djela.