Izvještaj o toku predizborne kampanje

Grupa nevladinih organizacija je u okviru projekta "Demokratija na djelu" nastavila je da prati kampanju za predstojeće lokalne izbore 22. oktobra. 61 posmatrač svakodnevno izvještava o toku kampanje kandidata za gradonačelnike i kandidata za odbornike skupština opština na Kosovu.

Kampanju prati i organizacija "Međunarodna transparentnost" iz Češke Republike.

Od početka kampanje za lokalne izbore na Kosovu 21. septembra grupa nevladinih organizacija propratila je 794 događaja, na kojima je zabilježeno i nekoliko incidenata, navodi se u izvještaju Demokratije na djelu.

"Sinoć je Partija kosovskih Srba optužila Srpsku listu da su ih napali njeni članovi. Policija nam nije potvrdila ko je kriv, a obe partije su nas obavjestile da su napadnute. U Mališevu se desio fizički sukob između predstavnika Nisme i Samoopredjeljenja, dok se u Suvoj Reci 9. oktobra dogodio verbalni sukob između predstavnika Alijanse za novo Kosovo i direktora škole", rekao je Florent Spahija, "Demokratija na djelu“.

Tokom kampanje je primjećeno da je skupovima prisustvovao manji broj ljudi nego inače. Zabilježeno je i da su u preizborne svrhe korišćena službena vozila.

"Nastavlja se trend sa manjim skupovima, od 50 do 100 ljudi, dok se samo u 21. skupu okupilo oko hiljadu ljudi. U 43 slučaja je primjećeno prisustvo službenih automobila koje su koristili zvaničnici. Najviše na skupovima PDK , od 43 u 26 slučajeva", rekao je Spahija.

Kampanju političkih partija prati i organizacija "Transparensy internationaly" iz Češke Republike čiji je cilj transparentnost troškova kampanje.

"Pratimo troškove političkih partija tokom kampanje i objavljujemo ih, informišemo građane o finansiranju. Poslali smo upitnike u više od 20 političkih partija na Kosovu, a otvoreni odgovor smo dobili od šest partija", rekao je Ondrej Cakl, "Međunarodna transparentnost“- Češka Republika.

Tokom dosadašnje kampanje zabilježena je i upotreba govora mržnje, tako da je, prema zaključku Demokratskog instituta Kosova, potrebno prisustvo Policije Kosova. Kao i u prošloj kampanji zabilježeno je i prisustvo maloljetnih osoba, dok je u odnosu na muškarce zastupljenost žena na političkim skupovima bila svega 10 odsto.

Milica Živić, RTK2