Sa 98 glasova

Skupština je usvojila Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog Sporazuma IPA 2016. godine između Kosova i Evropske zajednice

Skupština Kosova nastavila je danas plenarnu sjednicu kojoj je predsjedavao potpredsjednik Skupštine, Xhavit Haliti, u vezi razmatranja Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog Sporazuma IPA 2016. godine između Kosova i Evropske zajednice.

Zbog značaja ratifikacije ovog Sporazuma, poslanici su na početku izglasali odstupanje od proceduralnih rokova predviđanih poslovnikom Skupštine.

Nakon toga je nastavljeno sa razmatranjem Nacrt zakona, koji je pred poslanicima predstavila i obrazložila ministarka za evropsku integraciju, Dhurata Hoxha.

"Ovaj Sporazum reguliše sprovođenje programa IPA 2016 koji obuhvata šest projekata koji pomažu u usklađivanju našeg zakonodavstva sa EZ-om“, istakla je ministarka za evropsku integraciju.

Ministarka za evropsku integraciju, Dhurata Hoxha, dodala je da ovaj sporazum između Kosova i EZ-e dostiže iznos od 71,15 miliona eura i ima direktnog uticaja na razvoj naše zemlje u mnogim oblastima.

Nakon prezentacije, ministarka Hoxha je pozvala poslanike da izglasaju Nacrt zakona kako bi se nastavilo sa procedurama realizovanja fondova predviđanih ovim sporazumom.

U vezi ovog zakona govorila je predsjednica Komisije za evropsku integraciju Blerta Deliu Kodra. Ona je informisala da je Komisija za evropsku integraciju razmatrala ovaj izvještaj i podržan je od svih članova Komisije.

Takođe, zahtjevala od poslanika da izglasaju Sporazum za dobrobit države Kosova.

Na kraju sjednica je nastavljena stavljanjem na glasanje Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskoga Sporazuma IPA 2016 između Kosova i EZ-e.

Nakon glasanja predsedavajući je konstatovao da je Nacrt zakona usvojen sa 98 glasova "Za" i nijedan "Protiv".