Prva žena gradonačelnica na Kosovu

Osim što je uspješna političarka, Mimoza Kusari-Lila je i velika pobornica sporta. Ona će zajedno sa svojim suprugom danas trčati Brdski maraton, koji se organizuje u Đakovici drugu godinu za redom

Zastupnica Skupštine Kosova i doskorašnja predsjednica opštine Đakovica, Mimoza Kusari-Lila jedna je od rijetkih žena na Kosovu, koja je i predsjednica političke partije Altnerativa.

Iako je na parlamentarnim izborima izabrana za zastupnicu, ponovo se kandidovala za gradonačelnicu Đakovice na predstojećim lokalnim izborina 22. oktobra kako bi završila započete projekte u toj opštini, među kojima su i zajednički projekti u oblasti obrazovanja sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA).

“Smatram da se investiranjem koje TIKA čini u Đakovici uspostavlja baza za dalji razvoj bilo institucija, bilo kulturnog, društvenog i obrazovnog života u opštini”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mimoza Kusari-Lila, koja je već u prvim mjesecima njenog izbora za gradonačelnicu Đakovice, krajem 2013. godine, ostvarila kontakt sa amasadom Turske na Kosovu.

Tadašnja ambasadorka Songul Ozan ponudila je pomoć opštini Đakovici kroz projekte TIKA-e i zajednički su identifikovana dva dosta specifična slučaja, prvo renoviranje Doma za učenike i studente “Sadik Stavileci” i drugo renoviranje istorijskog objekta škole “Mejtepe Ruzhdi”.

Kako navodi, zbog izbora i političkih procesa kako na Kosovu tako i u Turskoj procesi su malo odlagani, ali je 2015. posredstvom nove ambasadorke Kivilcım Kilic ostvarila direktne razgovore sa predstavnicima TIKA-e u Prištini.

“Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da smo u završnoj fazi rada kompletne izgradnje učeničkih i studentskih domova. To je od velikog značaja i velika je pomoć srednjem i visokom obrazovanju u opštini Đakovica", ističe Kusari-Lila.

Kusari-Lila kaže da je vrijednost investicija TIKA-e blizu pola miliona eura za ova dva projekta u Đakovici, te napominje da su započeta mjerenja i pripreme detaljnog projekta renoviranja škole “Mejtepe Ruzhdi” koje će početi početkom 2018. godine.

Saradnja sa TIKA-om se, međutim, tu ne završava, jer kako kaže, TIKA je podržala i mnogobrojne kulturno umetničke aktivnosti u opštini Đakovica.

“Ambasada Turske je, takođe, ne putem TIKA-e, već direktno dva puta uzastopce dovela i Turski džez festival u Đakovicu, a bila je prisutna i ambasadorka. Postoje i druge kulturne aktivnosti koje ćemo sa zadovoljstvom intenzivirati i videćemo koje su nove mogućnosti za saradnju", kaže Kusari-Lila.

Brdski maraton postaje tradicija u Đakovici

Osim što je uspješna političarka, Mimoza Kusari-Lila je i velika pobornica sporta. Ona će zajedno sa svojim suprugom danas trčati Brdski maraton, koji se organizuje u Đakovici drugu godinu za redom.

Staza za maraton se proteže kroz slikovite pejzaže Prokletija, poznatih kao Albanske Alpe, a trkački klub “Gërmia 555”, čija je članica i Kusari Lila, obiležio je tu stazu.

Maraton kreće iz centra grada Đakovice i završava se u centru grada Bajram Curri na severu Albanije, u blizini granice sa Kosovom. Brdski maraton je malo ekstremniji sport, koji, kako ističe Mimoza Kusari-Lila, promoviše i Kosovo i Albaniju i stvara prirodnu vezu između Đakovice i okolnih planina.

"Jedna od aktivnosti za koju sam mislila da će učiniti prirodnu vezu između Tropoje i Đakovice, tačnije Bajram Currija i Đakovice, bila je i ideja organizovanja maratona. Cio maraton je dug 42,195 kilometra i započet je prošle godine, 2016. godine", kaže Kusari-Lila.

Prošle godine na maratonu je učestvovalo 135 trkača ne samo iz Đakovice, nego i sa cijelog Kosova, ali je bilo i stranaca koji žive i rade u Prištini. Ona, ove godine očekuje broj trkača do 200, jer će se povećati broj stranaca iz SAD-a, Njemačke, kao i iz kosovske dijaspore.

Iza uspješne žene mora biti jaka porodica

Prije nego što je izabrana za gradonačelnicu Đakovice, inače prvu ženu gradonačelnicu na Kosovu, Mimoza Kusari-Lila je bila zamjenica kosovskog premijera, kao i ministarka trgovine i industrije od 2011. do 2013. godine.

Imajući u vidu da je već 13 godina aktivna u politici, ona naglašava nije lako biti uspješan u politici i pri tom biti i supruga i majka dva dječaka.

"Sada sam dostigla tačku kada se više ne borim sa tim osećajem stalne angažovanosti i prihvatila sam to kao dio mog života. Vidim da imam višak energije i da mogu da se angažujem u različitim aktivnostima", ocjenjuje Kusari-Lila.

Ipak, naglašava da svaka uspješna žena mora da ima jaku porodicu kao podršku, te preporučuje djevojkama koje započinju s poslom da budu aktivne u mladalačkoj dobi kako bi imale uspjeha u budućnosti.