Fenomen rasprostranjen svuda na Kosovu

Pod motom “Nemoj ćutati”, Centar za umjetnost “Artpolis” je u saradnji sa Kvina til Kvina priredio performans, kako bi ukazao na prisutnost seksualnog uznemiravanja u društvu.

"Ne zovem se srce", "moje tijelo, moje pravo", "smetaš mi" , "ti me uznemiravaš", "nemoj mi zvždati", bile su samo neke od parola koje su upućene  sa trga "Majke Tereze" u Prištini tokom performansa protiv seksualnog uznemiravanja. Koordinatorka centra, "Artpolis" Jeta Berisha je rekla da je ovaj performans poruka društvu da obrati pažnju na seksualno uznemiravanje na ulici.

"Znamo da je ovaj fenomen rasprostranjen svuda, ne samo na javnim mjestima, već i u i institucijama. Na Kosovu ne znaju šta znači seksualno uznemiravanje i ne prave razliku između seksualnog uznemiravanja i flerta", kaže koordinatorka centra, "Artpolis" Jeta Berisha.

Linea Kleson iz Kvinta Til Kvina iz Švedske smatra da je performansom upućena jasna poruka protiv seksualnog nasilja. Ona je rekla da se protiv ove pojave bori i preko društvenih mreža.

"Veoma snažan performans, bilo je perfektno. Poruka o seksualnom uznemiravanju i nasilju je veoma jasna. Neravnopravnost u svetu mora prestati. Kao i ove žene i ja se borim za istu stvar u Švedskoj. Na svom instagram nalogu govorim o seksualnom uznemiravanju koje sam i lično iskusila u svom životu", istakla je Linea Kleson iz Kvinta Til Kvina iz Švedske.

Glumica Daniela Markaj je rekla da je cilj bio da informisu žene da ne ćute, već da prijave slučajeve ovakve vrste uznemiravanja.

"Ovom performansom pokušale smo da predstavimo seksualno uznemiravanje koje je prisutno na ulici, bez obzira na pol. Mislim da mi, žene određujemo da li nam je nelagodno i da naučimo kako da regujemo u slučaju bilo kakvog uznemiravanja", ističe glumica Daniela Markaj.

Zakon o ravnopravnosti polova i Zakon o zaštiti od diskriminacije definišu seksualno uznemiravanje na Kosovu. Iako Krivični zakonik definiše uznemiravanje, on ne sadrži posebnu definiciju seksualnog uznemiravanja. Takođe je problem što interni propisi u različitim institucijama i procedurama za prijavljivanje seksualnog uznemiravanja su i dalje nedovoljno jasni, ometajući sprovođenje ovih zakona.

Evica Kovačević, RTK2