Na zahtjev opozicije

Skupština Kosova je oštro raspravljala o navodnim optužbama protiv ministra poljoprivrede Nenada Rikala, kog grupa od oko dvadesetak građana optužuje da je počinio ratni zločin tokom sukoba na Kosovu. Poslanici Samoopredjeljenja zatražili su da se rasvjetli istina o Rikalu.

Skupština Kosova je tri sata na zahtjev opozicije raspravljala o optužbama koje su pojedini građani albanske nacionalnosti uputili na račun ministra poljoprivrede Nenada Rikala iz Srpske liste da je on navodno tokom rata počinio zločin zlostavljajući civile u jednom prištinskom kvartu.

Prema navodima medija, koje je jučer ponovila opozicija, oko 20 građana prištinskog naselja Dardanija Rikala optužuju za ovaj zločin.

Učestvujući u skupštinskoj debati, premijer Ramush Haradinaj je izjavio da do sada nije dobio nikakvu službenu potvrdu da je Rikalo počinio bilo kakav ratni zločin.

"Odgovor relevantnih institucija na ovaj zahtjev je bio da nema prijavljenih slučajeva u obavještajnom sistemu Kosova. Od tužilaštva sam na moj zahtjev dobio odgovor da u njihovoj bazi podataka nije evidentiran nijedan podatak ili slučaj koji se vezuje sa informacijama koje kruže o Nenadu Rikalu", izjavio je Haradinaj.

Opozicija je predložila izglasavanje prijedloga u kojem od premijera Haradinaja traži Rikalovo razriješenje, ali taj prijedlog nije dobio nephodan broj glasova.

"Smatramo da se izjave građana naselja Dardanije trebaju istražiti i pojasniti. Ove sumnje zaslužuju zakonski adekvatni tretman", rekao je Avdullah Hoti, šef poslaničke grupe Demokratski savez Kosova.

Poslanici Srpske liste su odbacili tvrdnje opozicije.

"Inače, nakon što su mediji objavili vijest da je Rikalo navodnpo počinio ratni zločin, Tužilaštvo Kosova je počelo službeno da prikuplja infomarcije o ovim sumnjama", izjavio je šef poslaničke grupe Srpska lista Saša Milosavljević.

Očekuje se da će tužilaštvo ubrzo doneti odluku o tome da li da otvori istragu protiv ministra Rikala.

Video pogledajte OVDJE.

Autor teksta: Zana Cimili
Izvor: N1