Sjednica Skupštine Kosova

U 10 časova počela je sjednica skupštine na kojoj bi trebalo da se raspravlja o četverogodišnjem programu nove vlade. Na sjednici su prisustvovali premijer Ramush Haradinaj i ministri iz nove vlade.

Predsjednik parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti poručio je sa govornice da je nova vlada zavisi od Srpske liste, da njegova partija nije protiv srpske zajednice na Kosovu, već protiv uticaja Beograda.

"Upozorio sam premijera da bude prisutan na sjednicama i da poštuje opoziciju, jer mu glasovi opozicije trebaju da izglasa sporazum o IPA fondovima Evropske unije za koje treba dvotrećinska većina. S druge strane, svi znamo kako je formirana ova vlada i da zavisi od Srpske liste. Mi podržavamo srpsku zajednicu na Kosovu, ali ne i Beograd. Premijer mora da objasni njegov dogovor sa Srpskom listom, i šta je dogovorio sa Vučićem o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, i da li je dogovoreno formiranje opštine Prilužje. Takođe tražimo objašnjenje da li će dogovor o demarkaciji biti revidiran", rekao je Hoti.

Nakon toga uslijedio je odgovor premijera Haradinaja.

"Nema drugog sporazuma sa Srpskom listom, osim istog sporazuman kao sa Inicijativom, nema nijednog potpisa Ramusha Haradinaja koji može naškoditi interesima Kosova. Mi smo se samo obavezali da ćemo ispuniti ono na što se obavezala prethodna vlada", rekao je Haradinaj.

Poslanik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da "opozicija ne može da uslovljava vladu, jer je u manjini".

"Ova sjednica je sazvana shodno poslovniku, sakupili ste 40 potpisa, i evo nas ovdje. Tražite sjednicu, a da mi nismo došli ne biste imali kvorum, ja znam da je izborna kampanja u toku, ali ovo je neozbiljno. Ako ponovo hoćete raspravu o programu vlade, molim rukovodstvo da zakaže novu sjednicu. Imali smo priliku da raspravljamo o programu vlade kada je premijer predstavio ekspoze, ali ste tada napustili sjednicu", naveo je Krasniqi.

Predsjednik vlade Ramush Haradinaj, i ministri koji su prisustvovali današnjem zasjedanju napustili su sjednicu.