Prvi put poslije rata

Bliže se lokalni izbori na Kosovu, koji će biti održani 22 oktobra. Ono po čemu će se razlikovati od prethodnih izbora jeste činjenica da se u opštini Skenderaj (Srbica) u regionu Drenice za mjesto odbornika kandidovao 24-godišnji student prava iz sela Banja Miloš Kovačević.

Pred kamerama N1 potvrdio je da od 2000. godine nisu Srbi u tolikoj mjeri sarađivali sa Albancima i da nisu imali tako dobar odnos kao danas.

Miloš se odlučio na nešto što mnogi drugi njegovi sunarodnici osuđuju.

Njegovo selo nalazi se u opštini Skenderaj, u regionu Drenice, poznatom naročito tokom sukoba na Kosovu, a odlučio se da se kandiduje za odbornika u skupštini opštine i tako otvori put i za druge Srbe koji žive u ovom regionu da se takmiče za zastupanje interesa svojih sunarodnika.

"Pa došlo je do ideje, prije svega, već 10 godina unazad, a možda i više. Nismo imali nijednog Srbina kandidata u skupštini opštine za odbornika, niti nekog našeg predstavnika koji će braniti naše interese i naša prava u skupštini opštine i zastupati neke potrebe ovih ljudi koji ovde žive”, objašnjava Miloš.

Najveće potrebe, prema njegovim riječima, su uslovi za život koji su otežani jer je Banja udaljena od grada.

Nedeljko Kovačević, šef Kancelarije za zajednice i povratak u opštini Skenderaj i mještanin Banje, kaže da je ovo dobra prilika da Srbi koji žive u ovom kraju dobiju predstavnika koji živi i planira da ostane na svom ognjištu.

On smatra da je nakon više godina strahovanja od saradnje sa Albancima došlo vrijeme da Srbi imaju svog predstavnika u opštini Skenderaj.

"Postoji dosta razloga - od političkog neučestvovanja, da se učestvuje u kosovskom sistemu i mnogo čega. Mislim da sada su uslovi drugačiji, da postoje i uslovi i mogućnosti da sada neko bar pokuša da bude odbornik u skupštini opštine”, kaže Nedeljko Kovačević.

Miloš navodi i da su Albanci veoma pozitivno dočekali njegovu kandidaturu za odbornika.

"Imamo odličnu saradnju i nadam se da će to da se nastavi prije svega zbog budućnosti svih nas, pogotovo mladi ljudi. Kao što vidite ima ih ovdje u selu, imamo školu, obdanište, imamo opštinu, ambulantu. Sloboda kretanja, neki otežani uslovi su doprineli do toga da niko do sada nije bio u opštini srpski kandidat”, podsjeća Miloš.

Lokalni izbori na Kosovu biće održani 22. oktobra i nakon toga ćemo znati da li će Miloš obezbjediti odborničku stolicu u lokalnoj skupštini.

Video pogledajte OVDJE

Izvor: N1info
Autor teksta: Zana Cimili