Napadi, incidenti, korišćenje službenih vozila...

Predstavnici Kosovskog demokratskog instituta (KDI), koji su za predstojeće lokalne izbore 22. oktobra angažovali 61 posmatrača, do sada su pratili 292 događaja u okviru predizborne kampanje. Tokom ovog perioda zabilježeno je 25 nepravilnosti koje su prijavljene Komisiji za tužbe i žalbe.

Od početka kampanje za lokalne izbore na Kosovu 21. septembra, zabilježeno je 25 nepravilnosti, od toga četiri incidenta, navodi se u izvještaju Demokratije na djelu. Kažnjeno je nekoliko političkih partija sa ukupno 11.700 eura.

"Prvi incidenti zabilježeni su još 27. septembra kada su kancelarije Demokratskog saveza Kosova kamenovane. Poslaniku Alijanse za budućnost Kosova je zapaljen automobil, dok su sinoć oko 22 časa kamenovane kancelarije Samoopredjeljenja u Peći. Takođe u Leposaviću je bilo lažne prijave Partije kosovskih Srba koja je optužila Srpsku listu da su izazvali incident. Prema izvještaju naših posmatrača radi se o lažnim tvrdnjama. Od 25 prijavljenih žalbi, 19 je usvojeno, a za ostale se očekuju odluke", rekao je Albert Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova.

Skupove koje je KDI pratio primjećeno je da su održani sa manjim brojem ljudi nego inače. Zabilježeno je i da su u preizborne svrhe korišćena službena vozila.

"Ono što je evidentno tokom ovih dana kampanje je da je okupljanjima prisustvovalo između 50 i 100 učesnika. Tek deset skupova je održano sa oko 1.000 učesnika. Što se tiče korišćenja službenih automobila, Demokratska partija Kosova ih je koristila u 12 slučajeva, Demokratski savez Kosova u 3, u 2 slučaja u aktivnostima organizovanim od strane Inicijative za Kosovo i u jednom slučaju koristili su Samoopredjeljenje i Srpska lista", kaže Jeta Krasniqi iz KDI-a.

Tokom dosadašnje kampanje zabilježena je i upotreba govora mržnje, tako da je, prema zaključku Demokratskog instituta Kosova, potrebno prisustvo Policije Kosova.

Napominju da je, kao i u prošloj kampanji, na skupovima zabilježeno prisustvo djece u čak 30 odsto slučajeva.