U okviru posjete regionu Zapadnog Balkana

Tokom dvodnevne posjete ona je u Prištini razgovarala sa premijerom Kosova, studentima žurnalistike, a posjetila je i javni servis Kosova - RTK.

Obraćajući se studentima žurnalistike prištinskog Univerziteta direktorka Glasa Amerike Amanda Benet rekla je da je način rada ovog medija od njegovog osnivanja «baziran na istini, činjenicama i objektivnoom informisanju».

"Hvala što vjerujete Glasu Amerike. Zašto nas slušate i gledate? Zato što vam treba nešto što se zove istinita informacija. Zato ja, vama, mladim novinarima kažem da je istina važna! Važne su činjenice, mi smo važni, a i vi ste važni”, rekla je direktorka Glasa Amerike.

Amanda Benet kaže da je u svim zemljama Zapadnog Balkana koje je obišla proteklih dana, najviše interesovanja bilo za takozvane lažne vijesti. Upravo ta tema zanimala je i studente u Prištini.

"Ja mislim da termin lažne vijesti treba ukinuti u svim razgovorima. To vas zbunjuje jer svi zaboravljaju da ako je laž, nije vijest! Dakle ne može da postoji lažna vijest. Nemoguće je! Možete imati dezinformacije, možete imati nerazumijevanje, obmanu, ali ne možete imati lažne vijesti. Mi novinari smo sami počeli da koristimo termin lažne vijesti, a po meni to je bilo za izmišljene vijesti sa interneta. Ne znam da li ste svijestni koliko brzo je u Americi ovaj termin zapravo počeo da označava 'vijesti koje mi se ne sviđaju'", kazala je Amanda Benet.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet je sa svojim saradnicima Elezom Biberajem, direktorom evro-azijske divizije i Arbenom Xhixhom, šefom albankog servisa Glasa Amerike, u Prištini razgovarala i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem o, kako se navodi iz kabineta premijera Kosova, "ovom moćnom međunarodnom mediju, a posebno o praćenju dešavanja na Kosovu u posljednje tri decenije".

Direktorka Glasa Amerike je u Prištini obišla i javni servis Radio televiziju Kosova (RTK) i privatnu televiziju “21”.