Potrebno je unapređenje zakona na Kosovu

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, učestvovao je na Konferenciji za obilježavanje dana i međunarodne nedjelje gluvih.

Premijer Haradinaj je izrazio zahvalnost građanima Kosova, bilo na Kosovu ili inostranstvu, koji su u mnogim slučajevima pokazali pažnju, pružajući uređaje i donoseći pomoć ovoj kategoriji, takođe i svim međunarodnim mehanizmima, raznim organizacijama i svim onima koji su bili uz osobe sa ograničenim sposobnostima.

"Jedan narod, jedno društvo pokazuje sebe, svoje najbolje vrijednosti, pokazuje veliku dušu, veliko srce, kada zna da se stara i kada zna da učini da se osjećaju jednakim osobe sa ograničenim sposobnostima", rekao je premijer Haradinaj, zahvaljujući posebno ambasadorki Finske na Kosovu, Ane Huhtamaki, ali i narodu Finske, koji su u kontinuitetu podržali i bili sa osobama sa ograničenim sposobnostima na Kosovu.

Premijer Haradinaj je naglasio veliki teret koji pada na same porodice, ali se založio da će se ova vlada razlikovati po aktivnostima, po planiranju politika, strategija, zakona, donošenju odluka, ali i njihovom primjenjivanju.

"Smatram da sprovođenje neće biti samo početak, već nastojimo da se osposobimo za integrisanje u Evropskoj uniji, upravljanje će se zasnivati na zakonu, ukidanju korupcije, problema koje ima naša zemlja. Ukoliko je Vlada Kosova donela odluku ili je pokrenula aktivnosti koja su posvećena osobama sa ograničenim sposobnostima, ne smemo da stajemo na sred puta, već treba da stignemo do stranke", rekao je premijer, ocjenjujući da njegovo prisustvo ovom događaju, poštovanje prema ovoj temi treba da se shvati i od onih koje predvodi, kao lojalnost u sprovođenju sve dok se ne dođe do svakog građanina zemlje sa ograničenim sposobnostima, kako bi imali odgovarajuću negu i da su jednaki sa svakim građaninom zemlje.

Premijer Haradinaj je takođe izrazio obećanje da će biti veoma blizu osoba sa ograničenim sposobnostima, preuzimajući obaveze i zasnivajući se na nacionalnom planu, zakonima i svim odgovornostima koje im pripadaju kao Vlada Kosova.

Direktor Kancelarije za dobro upravljanje pri Kancelariji premijera, Habit Hajredini, govorio je o efektivnom sprovođenju principa jednakih mogućnosti u politikama i zakonodavstvu Kosova, o rezultatima procesa pružanja usluga u znakovnom jeziku od strane javnih institucija u zemlji kao i o iskustvima pružanja usluga i pristupu informacijama preko stručnih tumača znakovnog jezika.

Prisutnima se obratila govorom i Ane Huhtamaki, ambasadorka Finske na Kosovu, Bujar Kadriu, predsjednik Kosovskog foruma ograničenih sposobnosti, kao i  Enver Kurtalani, iz Kosovskog udruženja gluvih.