Ako Srpska lista blokira proces

Ako Srpska lista blokira stvaranje Vojske Kosova ustavnim promjenama Hashim Thaçi će to tražiti kroz zakon o Bezbjednosnoj snazi, piše Koha ditore.

U roku od tri mjeseca predsjednik Kosova Hashim Thaçi će ponovo uputiti u skupštinsku proceduru zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosnoj snazi Kosova kojim će se izmjeniti misija BSK u oružane snage Kosova. Thaçi je tokom marta Skupštini Kosova dostavio prijedlog zakona, ali je to naišlo na protivljenje strateških saveznika Kosova – posebno SAD, EU i NATO-a.

Oni nisu protiv stvaranja Vojske Kosova, već traže da se transformacija obavi izmjenama Ustava Kosova i sugerisali su široku raspravu sa svim zajednicama, posebno Srbima kako bi i oni podržali stvaranje Vojske Kosova.

Prijedlog zakona podrazumijeva samo promjenu misije i ovlašćenja Bezbjednosnih snaga Kosova, dok se ime ne bi menjalo.

Prema kosovskom zakonodavstvu te promjene bi se ostvarile bez potrebe da se mijenja Ustav Kosova. Poslanici Srpske liste se i u ovom sazivu Skupštine snažno protive transformaciji BSK u Oružane snage Kosova.

Predsjednik Thaçi je ranije izjavio je da će Oružane snage Kosova biti formirana do kraja ove godine u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU.

"Definitivno, očekujem da se Vojska formira do kraja ove godine. Imamo mogućnost ustavnih promjena i snažno podržavamo to. Vojska će biti uspostavljena ove godine u saradnji sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, a kancelarija predsjednika će voditi ovaj proces u saradnji sa novim ministarstvom", kazao je Thaçi.

On je rekao da će Oružane snage Kosova biti moderna, multinacionalna, profesionalna i sigurna perspektiva za članstvo u NATO i njeno formiranje neće biti ničiji talac.

Thaçi je od Vlade Kosova tražio intenziviranje sveobuhvatne kampanje i konkretnog rada na terenu kako bi se svim zajednicama na Kosovu pojasnio taj proces.

On je izrazio uvjerenje da će se na kraju procesa obezbjediti saglasnost i podrška svih zajednica osnivanju Oružanih snaga Kosova.