18 hiljada novih birača

Do lokalnih izbora na Kosovu ostalo je nešto manje od mjesec dana. Potvrđen je konačni birački spisak prema kome će pravo glasa imati oko 1,9 miliona građana Kosova.

Centralna izborna komisija je potvrdila konačni birački spisak za lokalne izbore koji će se održati 22. oktobra.
"Na ovogodišnjem biračkom spisku lokalne izbore nalazi se 1.890.952 birača. Svi birači su registrovani u 38 opština na Kosovu, odnosno na 899 biračkih mjesta. Konačni spisak sadrži 18.011 novih birača. Većina njih, 14.176 su birači koji su nakon parlamentarnih izbora, održanih 11. juna, napunili 18 godina", kazao je Valmir Elezi, portarol CIK-a.
Prije parlamentarnih izbora sa biračkih spiskova uklonjeno je više od 33.000 imena preminulih osoba. Portparol komisije je naglasio da je u saradnji sa Agencijom za civilne registre, obavljeno dodatno ažuriranje podataka za predstojeće lokalne izbore.
"4,656 ljudi je nakon 11. juna izbrisano iz biračkih spiskova. U pitanju su preminule osobe ili one koje su se odrekle kosovskog državljanstva. Mada moram da istaknem da je u pitanju najveći broj preminulih lica", dodao je Elezi.
Centralna izborna komisija je još jednom pozvala političke subjekte, nevladine organizacije sa Kosova i iz inostranstva koje se bave praćenjem izbornog procesa i zaštitom prava birača, kao i predstavnike medija, da na vrijeme pošalju zahtjeve za akreditaciju.