Svakog dana skuplje

Pored zimnice koja je obavezna u ovom periodu, još jedan udar na kućni budžet je ogrijev. Za one koji ga još uvijek nisu obezbjedili bolje je da to urade na vrijeme, jer prema riječima prodavaca očekuje se poskupljenje u narednom periodu.

Sa početkom jeseni očekuju nas i hladniji dani, stoga domaćinstva moraju obezbjediti ogrijev. Pored magistralnog puta Gnjilane - Bujanovac nalazi se plac na kome se prodaju drva. Kupci koji ovdje kupe drva imaju mogućnost i da ih izrežu, a prevoz do njihovih kuća je besplatan. Prodavci poručuju da je cijena znatno skuplja u odnosu na prethodnu godinu.

"U odnosu na prošlu godinu je skuplje, na mjestu gdje ih mi kupijemo sad je cijena od 33 do 40. Hrast je 40 na mjestu gdje se uzme, ali još nismo počeli te da uzimamo, pošto je velika cijena, moramo da tražimo na onim mjestima gdje čovjek ne može ni pješaka, a mi sa kamionima uđemo tamo da se snabdjevamo, jer je jeftinije. Sad je ovdje cijena 33 i 35, za nedjelju dana sigurno će biti 40 i 45 eura. Hrast će sigurno biti 45, a bukva negdje oko 40 eura. Dva eura košta rezanje drva po metru, cjepanje je od dva do četiri eura, zavisi od drva, ako su deblja drva, onda tri za sječenje, tri za cjepanje", rekao je prodavac Femi Mahmuti.

Grejna sezona uskoro počinje, većina mještana iz Kosovskog Pomoravlja će za ogrijev koristiti drvo. Trenutna cijena hrastovog drveta po kubiku iznosi 35 eura. Branko Đokić iz Parteša je na vrijeme obezbjedio ogrijev.

"Prošle godine je bila hladna zima, potrošio sam preko 20 metara drva, ove godine sam obezbjedio 15, a imam i nešto od starog ogrevnog drveta što je ostalo od prošle godine. Nadam se da ova zima neće biti ovako hladna", rekao je Branko Đokić iz Parteša.

Oni koji koriste drvo za ogrijev uglavnom se opredjeljuju za bukovo, ipak žale se na cijenu.

"15 m trošimo u toku zime i to bukvu, imamo parno grijanje. Prošle godine bila su jeftinija, sad su skuplja, nije baš ista cijena, malo je veća", kaže Hisar Hiseni iz Gnjilana.

"Mi smo mala porodica, supruga i ja potrošimo oko 7 m, a drva se kreću od 30 do 35 eura, sve zavisi gdje se nabave i kako se nabave. Uzimam hrast, ovdje u našem dijelu najviše ima. Skuplja su od 5 do 7 eura po metru ove godine", kaže Nebojša Jovanović iz Gornjeg Kusca.

"Dosta trošimo, dvije kuće, djeca mala, po 8-9 m", kaže mještanka Gornjeg Kusca.

Osim drva građani Kosova za ogrijev koriste i ugalj, a sve je više onih koji se odlučuju i za pelet.

Aleksandra Nićić, RTK2