Zaključak sa konferencije u Prištini

U Prištini je završena dvodnevna Međunarodna konferencija na temu "Kultura i mir na Balkanu - uloga parlamenta".

Konferencija je podstakla brojna pitanja i zaključke među kojima je pitanje odgovornosti svih u sproveđenju mira, kao i uloga porodice u očuvanju stabilnosti na Balkanu.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici civilnog društva sa Balkana i Evrope, koji su predstavili svoje iskustvo u traženju rješenja za kritične probleme svijeta, počev od dobrog upravljanja, nasilnog ekstremizma, etničkih sukoba i zaštiti životne sredine. Drugi dan konferencije bio je rezervisan za teme kao što su jačanje porodice i uloga kulturnog nasleđa.

"Ova konferencija je posvećena miru, ja ću dati naglasak na ulozi porodice u prevazilaženju brojnih prepreka na Balkanu. Porodica je nezaobilazna vrijednost, jer mi vaspitavamo djecu da poštuju jedni druge, ona edukuje mlade generacije o miru i mržnji. Porodica i mir su usko povezani, iz porodice proizilazi ljubav i mir", istakla je Saemira Pino, bivši zamjenik ministra obrazovanja Albanije.

"Ako želimo mir, moramo poći od sebe, moramo edukovati svoj karakter. Najbitnije je da prekinemo sa konfliktima i ratovima. Najvažnijia institucija za izgradnju karaktera je porodica, stvarajući porodicu doprinosimo društvu. Ako srušimo porodicu, srušićemo i društvo, zato moramo voditi računa o porodici", rekao je Jack Korlei, predsjednik Evroazjske organizacije za mir.

Direktorka inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, Anita Mitić govorila je o još jednoj aktuelnoj temi, a tiče se mladih generacija na Balkanu.

"Ja mislim da se to radi kroz, prvenstveno osnaživanje mladih ljudi, da oni budu dio rješavanja problema, da ne budu samo problem. Najvažnija stvar je da prestanemo da ih smatramo malim ljudima ili djecom i kada porastu, da će možda doprineti nečemu, to je pogrešno. Važno je da čujemo ono što mladi imaju da kažu i da budemo svijesni da to možda ipak nešto vrijedi", rekla je Anita Mitić.

Međunarodna konferencija "Kultura i mir na Balkanu - uloga parlamenta" održana je uz podršku Federacije za svjetski mir u partnerstvu sa Međunarodnim udruženjem parlamentaraca za mir.

Maja Denić, RTK2