Tokom posjete Kosovu

Mogu da ocjenim da se na Balkanu na političkoj sceni u pozitivnom smislu ništa nije promjenilo. Živimo u atmosferi produženog hladnog rata. Evropa tone u vrtlog populizma, kazao je Mesić na dvodnevnoj konferenciji koja je u subotu počela u Prištini

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u Prištini je, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem kojeg je nazvao "vječnim prijateljem", učestvovao na konferenciji o kulturi i miru na Zapadnom Balkanu, gdje je kazao da na Balkanu "živimo u atmosferi produženog hladnog rata".

- Mogu da ocjenim da se na Balkanu na političkoj sceni u pozitivnom smislu ništa nije promjenilo. Živimo u atmosferi produženog hladnog rata. Evropa tone u vrtlog populizma - kazao je Mesić na dvodnevnoj konferenciji koja je u subotu počela u Prištini.

RTK2 navodi da je uvodnu riječ na konferenciji imao predsjednik Svjetske federacije mira Thomas Walsh, a pored Mesića učestvovali su i bivši predsjednik Albanije Alfred Moisiu, bivši kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i poslanik u kosovskoj skupštini Slobodan Petrović.



Kosovski premijer Haradinaj sastao se juče sa Mesićem i obećao je da "ni u jednom trenutku neće ostaviti same" pripadnike "male hrvatske zajednice", a Mesić je uzvratio da je prijateljstvo sa Haradinajem "vječno".

- Biću blizu njih, rekao je Haradinaj Mesiću - misleći na pripafnike hrvatske manjine na Kosovu.

RTK2 je preneo da je Haradinaj "istakao snažnu podršku koju je predsjednik Mesić dao Kosovu i njegovom narodu, u svim fazama, od mirovnog pokreta ''90-ih do oslobodilačkog rata i puta zemlje ka nezavisnosti, pa sve do danas".

- Primjer puta Hrvatske ka članstvu u EU i NATO je dobar primjer, na koji treba da se oslanja Kosovo u svojoj evroatlantskoj agendi - rekao je Haradinaj.

Navodi se da je Mesić čestitao Haradinaju na izboru "izražavajući mu najbolje želje, za njega i narod Kosova, na evroatlantskom putu".

Bivši hrvatski predsjednik kazao je da su "političke funkcije prolazne, ali da će prijateljstvo sa Ramushem Haradinajem i narodom Kosova biti vječni".

(Tanjug)