Sjednice SB jednom ili dva puta godišnje

"Vrijeme je da Savjet bezbjednosti razmotri transformaciju UNMIK-a u političku kancelariju UN-a koja bi pomogla Republici Kosovo u realizaciji težnji da se pridruži zajednici slobodnih naroda. Format aktuelnih rasprava o Kosovu treba da se mijenja i sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu trebalo bi da bude smanjena sa četiri na jednu, ili dvije godišnje, kao i da se održavaju u vidu zatvorenih debata".

Zahtjevi su kosovskih zvaničnika koje su, kako je saopštio ministar spoljnih, Behgjet Pacolli, na svom Facebook nalogu - preneli predsjedniku Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, Miroslavu Lajčaku. Sa Lajčakom se, uz Pacollija, sastao i predsjednik Hashim Thaçi.

Svoje zahtjeve izneli su, kako je Pacolli naveo - "s obzirom na novu realnost na Kosovu, nakon proglašenja nezavisnosti". Istovremeno dvojica kosovskih zvaničnika "izrazili su interes da se poveća saradnja između Kosova i Generalne skupštine" i "zahvalnost za ulogu i doprinos UN-a tokom izgradnje države".

Šta je sa druge strane, bila poruka predsjedavajućeg SG UN-a na ove zahtjeve, nema informacija.

Pacolli traži priznanje od Jermenije, "dobre vijesti" očekuje iz Sudana, želi da vjeruje da će Kenija priznati Kosovo

Pacolli i Thaçi su boravili u višednevnoj posjeti Americi, povodom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Održali su čitav niz bilateralnih sastanaka sa svjetskin liderima, dok je Pacolli na svom Facebook nalogu najavio i nova priznanja nezavisnosti Kosova.

"Mi čvrsto vjerujemo da će priznavanje Kosova kao nezavisne i suverene države od strane Jermenije ojačati mir i stabilnosti u regionu i promovisaće evroatlantsku perspektivu Kosova i cijelog regiona," rekao je Pacolli nakon sastanka sa jermenskim kolegom, Eduardom Nalbandianom.

"Obavješten sam da Sudan razmatra priznanje. Očekujemo dobre vijesti iz ove zemlje," naveo je nakon sastanka sa sudanskim kolegom, Ibrahimom Gandourom.

A nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Kenije, Aminom Mohamedom, naveo je da "želi da vjeruje da će Kenija uskoro priznati Kosovo".

Dan kada će Kosovo biti član UN-a "bliže nego ikad"

Za kraj posjete Njujorku istakao je i da dan kad će Kosovo biti 194. članica Ujedinjenih Nacija "izgleda bliže nego ikad".

"Kosovo zaslužuje svoje mjesto među slobodnim narodima, jer se u skoro deset godina postojanja pokazala kao miroljubiva država i ojačala je regionalnu stabilnost", naveo je.

Zahtjev za okončanje misije UNMIK

Uloga UNMIK-a je od ljeta 2008. godine, od kada je ova misija “rekonfigurisana”, a nekoliko mjeseci poslije unilateralnog proglašenje nezavisnosti Kosova - u potpunosti marginalizovana na terenu i od tada se uglavnom svodi na pripremu redovnih kvartalnih izvještaja o situaciji na Kosovu koji se šalju u Savjet bezbjednosti.

Kosovski zvaničnici su tokom ranijih sjednica o radu UNMIK-a zahtjevali okončanje misije UN-a na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na UNMIK može "bolje potrošiti", te da ne postoji potreba za redovnim tromesječnim zasjedanjem SB UN o Kosovu. Zahtjev za okončanjem misije UNMIK na posljednjoj sjednici podržali su i stalni predstavnici SAD-a i Velike Britanije, dok su se predlogu, ipak, protivili predstavnici Kine i Rusije.

Više lobiranja na priznanju Kosova

U Programu Vlade Kosova za 2015-2018. godinu, kao prioritetni cilj definisano je "jačanje međunarodnog subjektiviteta i povećanje broja priznavanja države Kosovo", u okviru kojeg su predviđene "zvanične posjete u zemljama koje nisu priznavale Kosovo". Takođe, cilj je i "jačanje bilateralnih i multilateralnih odnosa, kao i učešće i članstvo u regionalnim inicijativama i šire". U okviru drugog cilja predviđeni su napori za "diplomatsko priznavanje iz zemalja Afrike, Azije i Sjeverne i Južne Amerike" i "povećanje broja počasnih konzula".