Zahtjev podnet i 2010. i 2015.

Dug proces formiranja novih institucija nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 11. juna, uticao je na to da Kosovo ne uspije da ispuni sve uslove za učlanjenje u Interpol, kažu vladini zvaničnici.

To je i bio razlog zašto je premijer zemlje, Ramush Haradinaj, odlučio da odloži glasanje za prijem Kosova za sljedeće zasjedanje ove organizacije. Ove godine, Generalna skupština zasjeda u Pekingu krajem septembra.

Halil Matoshi iz Haradinajevog kabineta u izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da je do povlačenja Kosova došlo zato što nije uspio da se osigura dovoljan broj glasova za njegovo članstvo.

"Interpol je organizacija koja se bavi terorizmom i međunarodnim kriminalom. Prema tome, mnoge zemlje podržavaju Kosovo u tom pravcu, ali nisu ispunjeni uslovi da se Kosovo izglasa većinom glasova. Prema tome, premijer je nakon konsultacija sa strateškim saveznicima donio odluku da se to pitanje odloži za sljedeće zasjedanje“, ističe Matoshi.


Ramush Haradinaj odlučio da odloži glasanje za prijem Kosova u Interpol

Tehnička Vlada Kosova Ise Mustafe je početkom avgusta usvojila inicijativu o učlanjenju Kosova u Interpol, a on je kazao da Kosovo ove godine ima dobre šanse zato što ima podršku.

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, Valdet Hoxha, ocjenjuje da je odluka Ramusha Haradinaja bila ishitrena, te dodao da je Kosovo nakon podnošenja aplikacije preduzelo niz koraka ka ispunjenju tehničkih uslova, ali i u polju lobiranja kako bi se oslabilo lobiranje Srbije protiv članstva Kosova, računajući na podršku Rusije.

"Ovo je sada druga situacija, trenutna vlada je povukla aplikaciju i mislim da je to ishitren korak i loš pokazatelj kako vlada počinje rad povlačenjem pitanja, a ne radi na realizaciji obećanja na osnovu kojih je došla na vlast“, istakao je Hoxha. On je dodao da je moguće da u prošlom mandatu nije bilo dobre koordinacije između nadležnih institucija, ali da je rad na tome tekao normalno.

Ipak, Matoshi iz Haradinajevog kabineta tvrdi da je izgubljeno dosta vremena dok su se formirale nove institucije u septembru, a posljedica toga je i izgubljeno vrijeme koje je moglo da se iskoristi za lobiranje za članstvo Kosova u Interpol.

"Nismo imali dovoljno vremena da stupimo u kontakt sa našim saveznicima i državama koje, praktično, nemaju neprijateljski stav", naveo je on.

S druge strane, Ministarka pravde u Vladi Srbije, Nela Kuburović, izjavila je da će Srbija diplomatskim putevima preduzeti sve mjere kako bi Kosovo ostalo van Interpola, sada i u budućnosti.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj je kazao da je učlanjenje Kosova u Interpol direktan doprinos borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma, i da je Republika Kosovo spremna da preuzme odgovornost kao članica te organizacije.

Kosovo je inače 2015. godine drugi put podnelo zahtjev za članstvo u Interpolu nakon prvog pokušaja 2010. godine.

Za sada, vezu između Kosova i Interpola ostvaruje misija UN-a na Kosovu, UNMIK, kojoj inače kosovske institucije oklijevaju da se obrate zbog velikih kašnjenja povratnih informacija i birokratije. Poteškoće u komuniciranju i postojeća birokratija otežava Kosovu borbu protiv kriminala, terorizma, trgovine ljudima, krijumčarenje migranata i dr.