Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu

Šefica kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude formirana na osnovu zakona i odluke Ustavnog suda Kosova.

U intervju za dnevnik Zëri, Natalija Apostolova je rekla da je i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost u kosovskom parlamentu izjavila da očekuje da Zajednica ne bude paralelna struktura već da se njom obezbjedi uključivanje Srba u institucije i da će Zajednica biti korisna za sve strane.

"Znači radi se o win-win situaciji. Za nas je veoma značajno kako će se ova Vlada baviti ovim pitanjem. To pitanje ćemo nadgledati narednih dana", kazala je Natalija Apostolova.

Ona je rekla da će formiranje Zajednica omogućiti da se Srbi na sjeveru Kosova osjećaju sigurnim.

"Obezbjediće se njihova prava, mogućnost da se zaposle, da kažem i ekonomska perspektiva će biti veća, dok će istovremeno Kosovo na cijeloj svojoj teritoriji obezbjediti ostvarivanje funkcija u sudstvu, policiji, carinama", kazala je Natalija Apostolova.

Govoreći o dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, Natalija Apostolova je rekla da nije na njoj da kaže ko će predstavljati Kosovo u tom dijalogu, jer je EU u funkciji olakšavanja dijaloga.

Upitana da li misli da se dijalog približava kraju, ona je rekla da agendu dijaloga određuju Kosovo i Srbija i da će EU pozdraviti postizanje sporazuma, dok je na pitanje mogu li Kosovo i Srbija biti članice EU ako nema međusobnog priznanja rekla da je "jedan od principa Evropske unije dobrosusjedski odnosi".

"Mislim da sam odgovorila na vaše pitanje", kazala je kratko Natalija Apostolova.