Timovi u 38 kosovskih opština

Dvadeset dugoročnih posmatrača Izborne posmatračke misije Evropske unije za predstojeće lokalne izbore biće danas raspoređeno širom Kosova.

U 38 kosovskih opština, posmatrači će biti raspoređeni u timovima po dvoje. Njima i glavnom timu posmatračke misije neposredno prije izbornog dana, pridružiće se još 42 kratkoročna posmatrača i lokalno angažovani posmatrači iz različitih zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švicarske.
"Naša uloga je da sprovedemo sveobuhvatno posmatranje čitavog izbornog procesa u svim dijelovima Kosova. Pored glavnog tima od osam eksperata sa sjedištem u Prištini, 20 dugoročnih posmatrača će biti raspoređeno u timovima od dvoje širom Kosova, kako bi posmatrali izborni proces u svih 38 opština, pomažući nam da sakupimo pouzdane informacije", rekao je danas u Prištini zamjenik glavnog posmatrača, Marian Gabriel, prilikom odlaska dugoročnih posmatrača na teren, saopšteno je iz posmatračke misije.
Posmatrači će se sastati sa lokalnim i izbornim službenicima, predstavnicima političkih partija, sudstva, organizacija civilnog društva i medija.
"Njihovo posmatranje će biti fokusirano na kampanjske aktivnosti kandidata i političkih partija, pokrivanje kampanje od strane medija i pripreme za glasanje", dodaju. 
Izborna posmatračka misija EU uspostavljena je sredinom septembra, a predvodi je glavni posmatrač, član EP, Alojz Peterle. Svi posmatrači u misiji obavezani su kodeksom ponašanja, koji, kako se navodi, zahtjeva strogu neutralnost i nepristrasnost.
Ubrzo nakon dana izbora, misija će objaviti preliminarne informacije o svojim nalazima na konferenciji za novinare u Prištini. Završni izvještaj, zajedno sa preporukama za buduće izborne procese - biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa.