Savjetnik predsjednika Hashima Thaçija za Danas

* Imamo podršku NATO, SAD i EU * Ne mislimo da napadnemo bilo kog susjeda, ali kao svaka nezavisna država moramo imati oružane snage * Dačićeva tvrdnja da je formiranje vojske Kosova suprotno rezoluciji 1244 neosnovana

Šest država nastalih iz bivše Jugoslavije imaju svoje vojske, ne razumijem zašto Srbija smatra da Kosovo ne treba da je ima - poručuje Azem Vllasi, savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thaçija, koji je najavio formiranje vojske Kosova do kraja ove godine.

Vllasi ističe da Kosovo ima podršku NATO, SAD i EU za formiranje svoje vojske ali nije siguran da li će se to desiti do kraja godine, jer smatra da sa tim ne treba žuriti. On naglašava da formiranje oružanih snaga zahtjeva temeljite promene i pažljivo definisanje ustavno-pravnog odnosno zakonskog okvira.

Prema Vllasijevim riječima, kosovska vojska biće oružana odbrambena formacija primjerena potrebama i mogućnostima Kosova. On je ponovio da Kosovo nema agresivne namjere niti teritorijalne pretenzije prema nijednoj susjednoj državi, ali mora imati svoju odbranu kao svaka nezavisna zemlja u svijetu.

- Nema države bez vojske, a vojska Kosova biće čuvar mira i sigurnosti države i svih njenih građana, bez obzira na etničku i drugu pripadnost. U tom važnom poslu računamo na pomoć NATO, SAD i EU jer formacije KFOR-a kao sigurnosne strukture NATO Alijanse ne mogu trajno ostati na Kosovu - ističe Vllasi.

Na pitanje da li smatra da će formiranje vojske Kosova povećati tenzije u regionu Vllasi odgovara da ne vidi zašto bi se to desilo, ponovivši da Kosovo ne misli da napadne nijednu susjednu državu. Prema njegovom mišljenju, formiranje kosovskih oružanih snaga neće povećati napetost u regionu već će je, naprotiv, umanjiti.

- Ukoliko Kosovo ne bude imalo vojsku za potrebe odbrane, to će u Srbiji pothraniti agresivne namjere, te će upravo to podići tenzije. Dok svako ima svoju odbranu, imaćemo mir i sigurnost, što će omogućiti međusobnu saradnju između dvije normalne države - smatra Vllasi.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je "formiranje vojske Kosova neprihvatljivo i suprotno rezoluciji 1244", Vllasi ocjenjuje da ta tvrdnja nema osnova, jer je pomenutom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN uspostavljena "Privremena administraciju na Kosovu", poznatija kao UNMIK, kao i njena bezbjednosna komponenta u vidu vojnog kontigenta NATO-a poznatija kao KFOR. Vllasi naglašava da su dva pomenuta tijela formirana samo kao privremeno i prelazno rješenje dok se ne riješi ustavni status Kosova.

- Administracija UNMIK-a je prestala da funkcioniše, to jest iscrpila je svoju funkciju, jer je od 2008. godine Kosovo nezavisna država i ima sopstvene institucije. Mi bismo voljeli da na Kosovu imamo NATO vojsku, koja će čuvati bezbjednost naše države i građana, kako ne bismo trošili dodatna sredstva za tu namjenu. Međutim, mi ne odlučujemo o tome i formacija KFOR-a kao i NATO vojska uskoro će okončati svoju misiju na Kosovu - objašnjava Vllasi.