Bez prijetnji ili bilo kakvog zastrašivanja

Misija OSCE-a apelovala je prvog dana kampanje za kosovske lokalne izbore na sve učesnike da vode pozitivnu kampanju bez prijetnji ili bilo kakvog zastrašivanja.

Osim toga, oni su podsjetili na ključne standarde slobodnih i fer izbora.

Šef Misije OSCE na Kosovu Jan Bratu poželeo je svim partijama, građanskim inicijativama i kandidatima angažovanu izbornu trku i uspešan izborni proces, navedeno je u saopštenju.

"Još od vremena kada je Misija OSCE-a sprovodila izbore na Kosovu pa sve do posljednja tri izborna ciklusa, na Kosovu je stvorena kultura suštinski konkurentnih i fer izbora. Ovo je značajno demokratsko dostignuće koje prema tome treba potvrditi kroz ovu kampanju i izborni proces 22. oktobra", izjavio je Bratu.

U saopštenju se navodi da u ovom kontekstu, OSCE takođe podsjeća na izvještaj Posmatračke misije Evropske unije o Prijevremenim skupštinskim izborima održanim 11. juna na Kosovu, koji sadrži korisna i detaljna zapažanja o prethodnom izbornom procesu, uključujući i period kampanje.

Dodaje se da za inspiraciju i smjernice o tome kako biti u skladu sa ključnim OSCE-ovim izbornim standardima može koristiti i Priručnik za sprovođenje izbornih preporuka OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) .