Demarkacija i korupcija

EU nijednom političkom odlukom neće odustati od dva uslova koje Priština mora da ispuni da bi dobila viznu liberalizaciju kaže šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Natalija Apostolova je podsjetla da su to demarkacija sa Crnom Gorom i borba protiv organizovanog kriminala. Istakla je da EU ne predlaže rješenje za demarkaciju, ali da, prema njenim riječima, "treba da se riješi između Crne Gore i Kosova i traži da se za Sporazum što prije glasa u parlamentu".
"Naglašavam da je za nas važan krajnji rezultat. Moramo imati izglasanu demarkaciju. Ako obje zemlje odluče da naprave različite sporazume, to je njihova stvar. Ali, morate biti svijesni da bez definitivnog rješenja o demarkaciji i postignuća u borbi protiv korupcije Evropska unija neće donijeti nijednu političku odluku kako bi odustala od ova dva uslova", rekla je, između ostalog, Apostolova u intervjuu za Zeri. 
Napomenula je i da su evroopska kancelarija i ona lično veoma ograničeni u komunikacijama i u kontaktima sa političarima koji imaju optužnice podignute od pravosudnih institucije. 
Ona je kazala da je veoma važno da kosovski političari pokažu snagu i odgovornost u poštovanju ovih principa. 
Podsjetila je da su evropski lideri jasno stavili do znanja da postoje dva uslova za ukidanje viza za Kosovo: demarkacija i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.