Poštovati kodeks ponašanja

Kosovski demokratski institut (KDI) je na konferenciji za medije predstavio operativni plan na predstojećim lokalnim izborima 22. oktobra.

Predstavnici Kosovskog demokratskog instituta predviđaju nepristrasan i precizan nadzor angažovanih posmatrača tokom izbornog procesa. Oni poručuju da će sve eventualne nepravilnosti biti prijavljene.

“Za lokalne izbore 22. oktobra već smo angažovali i obučili 61 posmatrača, koji će pokriti cijelu izbornu kampanju. Na dan izbora, angažovali smo oko 2.500 posmatrača koji će pokrivati sva biračka mjesta širom Kosova i sa lica mjesta će izvještavati o mogućim kršenjima i o svemu što se dešava na dan izbora.

U tridesetodnevnoj kampanji u prvom izbornom krugu naš glavni cilj biće poštovanje kodeksa i zakonskih propisa, kojih su moraju pridržavati i političke stranke i preko 7.360 kandidata", rekao je Albert Krasniqi iz KDI.

Predstavnci KDI nastavljaju kampanju pod sloganom “Sa glasom”, jer kako poručuje Ismet Kryeziu, “jedino glasanjem možemo da utičemo na kvalitet naših života”.

“Kao rezultat parlamentarnih izbora bilo je negdje oko 7% ili 42 hiljade nevažećih glasova u izbornom procesu. Sada se bavimo obukom glasača, s obzirom na promjene sistema. Sada je jedan glas, jedan kandidat. Sve ovo u kratko vrijeme, tokom dva ili tri mjeseca, može da unese zabunu među građane i mislimo da CIK ne radi dovoljnona obuci glasača, kako bi ne bi bilo nevažećih glasova. Zbog toga smo veoma aktivni u obuci glasača,objašnjavamo im način i procedure”, istakao je Ismet Kryeziu.

Iz Kosovsog demokratskog instituta upućen je apel predstavnicima političkih opcija i kandidatima za gradonačelnike da u predizbornu kampanju ne uključuju državne službenike, da u ovaj proces uključe što više žena, kao i da se pridržavaju kodeksa ponašanja.