Preduzeće će biti uspješna priča

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj posjetio je preduzeće "Trepča", gdje je od direktora ovog preduzeća, Ahmeta Tmave informisan o stanju i problemima sa kojima se suočava ovo preduzeće.

Ovom prilikom je, premijer Haradinaj, rekao da zakon obavezuje Vladu zemlje da preduzme odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom.

"Dobro u Zakonu o 'Trepči' je da daje ulogu svima, daje ulogu rudarima jer su akcionari, daje svoju ulogu preko Upravnog odbora, menadžmenta, ali daje ulogu i težinu i drugim donosiocima odluka na nacionalnom nivou putem Nadzornog odbora", rekao je premijer.

Premijer Haradinaj je rekao da je dobro u ovom zakonu da se prihodi, 20 odsto naplate dividende vraća zajednici, tako da ako svi preuzmu svoj dio odgovornosti, prema riječima premijera, "Trepča" će biti uspješna priča, ne samo u ekonomskom pogledu, već i u drugim dimenzijama.

"Zainteresovani smo da se ovo preduzeće u našem ekonomskom, društvenom životu i šire, iskoristi kao mogućnost za bolju integraciju ovog regiona Kosova, uključujući i sjever, da se pronađu prave formule, da se uključe svi i pronađu svoj interes, ne samo u aktiviranju jedinica koje su navedene, nego i u ukupnim aktivnostima koje slijede. Takođe smo u plan upravljanja uključili i obogaćivanje koncentrata, prelazak u jedan drugi napredniji staž", rekao je premijer.

Ova posjeta, kako je rekao premijer, treba se shvatiti kao spremnost na sprovođenje Zakona o Trepči.

"Nedopustivo je odlaganje formiranja Nadzornog odbora, ali je takođe nedopustivo da se dozvoli da status 'Trepče' bude status neregistrovane kompanije, koja ima poteškoće u radu", rekao je premijer.

Ovom prilikom je, premijer obećao rudarima da će teme koje se odnose na kategorizaciju plata, na staž rudara, kao i na zapošljavanje članova porodica rudara biti tretirane sa dužnom ozbiljnošću.

Direktor preduzeča "Trepča" Ahmet Tmava je početku čestitao premijeru Ramushu Haradinaju na izboru za šefa Vlade sa uvjerenjem da će očekivanja ovog preduzeća postati realnost od strane ove vlade. Tmava je obavjestio premijera o izazovima kroz koje je prošlo preduzeće "Trepča", kome je pretio i postupak likvidacije.

"Zahvaljujući Zakonu o Trepči usvojenom u novembru prošle godine, 'Trepča' se spasila od postupka likvidacije, ali problem nije rješen, jer taj zakon još uvijek nije počeo da se sprovodi. To nas stavlja u situaciju akcionog pravnog vakuuma", rekao je Tmava. On je izbor Nadzornog odbora smatrao za pitanje od prioriteta, koji će potom odobriti razvojnu strategiju i izvršiti status registracije preduzeća.

Nakon sastanka sa rukovodstvom, premijer je posetio rudnik Stari Trg, gdje je dočekan od rudara.

Qazim Jashari, direktor rudnika u Starom Trgu, je rekao premijeru Haradinaju da su za postizanje ciljeva potrebna ulaganja i podrška vlade.

"Vjerujemo da će početi primjena zakona, da će biti izabran upravni odbor i da će započeti ukupan razvoj kroz projekte koji su obavljeni od lokalnih eksperata", rekao je on.

Shyqri Sadiku, predsjednik sindikata rudara, je predstavio premijeru zahtjeve i zabrinutost u vezi sa situacijom koja je nastala zbog lošeg upravljanja i zloupotrebe trenutnog rukovodstva. On je tražio da se izradi Zakon o penzijama i invalidima rada, koji će omogućiti da penzije penzionera Trepče iznose 70 odsto od prosjeka tri posljednje plate pred penziju; da se radnicima Trepče prizna radno iskustvo od 90-e godine pa nadalje; da se postigne memorandum o razumijevanju između Ministarstva za ekonomski razvoj, Sindikata i menadžmenta Trepče kako bi se omogućilo zapošljavanje jednog djeteta, svih onih radnika koji su umrli, umiru, penzionišu se i onih koji nisu bili u mogućnosti da se vrate na posao; i da se garantuje da se neće izvršiti privatizacija Trepče.

Premijer Haradinaj je na kraju posjete, razgovarao sa rudarima, obećavajući im konkretna rješenja i adresiranje za penzije koje će naslijediti njihove porodice, mogućnost zapošljavanju članova porodice rudara, kao i stipendije za djecu rudara nakon rasta profita u ovom preduzeću.  

"Po povratku u kancelariju ću prije mojih zadataka sa svojim kabinetom obaviti ove zadatke", rekao je premijer, obećavajući da će do 20. oktobra, ponovo doći u "Trepču" da bi podnio izvještaj o realizaciji poslova koji su obavljeni.  

Za realizaciju ovih obećanja, on je uzeo za primjer postizanja dogovora sa stanovnicima sela Ade i Shpitule u slučaju eksproprijacije.