Opozicija protiv

Mediji ocjenjuju u današnjim izdanjima da se iz analize programa Vlade Kosova jasno i nedvosmisleno može zaključiti da će vođenje političkog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine preuzeti predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Kako navodi dnevnik Koha ditore, dijalog koji treba da uđe u finalnu fazu preuzeće Thaçi, pošto je ubjedio premijera Kosova Ramusha Haradinaja da proces treba da vodi predsjednik.
Kosovski predsjednik je od početka, tada u funkciji premijera, vodio politički dio dijaloga dok su tehnički dijalog vodili predstavnici dvije vlade.
Nakon izbora za predsjednika prošle godine, pojavila se potreba za novim nivoom dijaloga, koji bi se vodio na nivou predsjednika. Međutim, protiv prelaska dijaloga na nivo predsjednika bez saglasnosti i rasprave u Skupštini Kosova su opozicione stranke Samoopredjeljenje i koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova.
Takvo mišljenje ima i veći broj političkih analitičara na Kosovu.
Analitičar Belul Beqaj rekao je da postoji najmanje šest razloga zbog kojih Thaçi ne treba da predvodi dijalog između Kosova i Srbije.
Prema njegovim riječima, Thaçi je bolje od bilo koga drugoga na Kosovu poslije rata imao mogućnost i priliku da dostojanstveno i ljudski zadobije povjerenje većine građana Kosova pa i kosovskih Srba, što nije iskoristio. Beqaj je dodao da je Thaçi vlast koristio kao cilj a ne instrument za ostvarivanje političkih ciljeva.
On je naveo da je kosovski predsjednik glavni politički protagonista "degradacije morala i političke etike".
Zbog optužbi iznetih u izvještaju Dika Martija, gdje je Thaçi glavni protagonista i prvi osumnjičeni za ratne zločine, Beqaj smatra da Thaçi ne može da se ponaša komotno, dok se ta senka ne bude uklonila i da ga to postavlja u inferiornu poziciju u odnosu na srpsku stranu.
"Dokle god bude zavisio od Specijalnog suda, svako njegovo djelovanje može da se shvati kao djelovanje pod pritiskom politike koja ima uticaja na Specijalni sud", kazao je Beqaj.
On smatra da je aktuelna vlast na Kosovu rezultat makijavelističke politike i da je u velikoj zavisnosti od Srpske liste, a da predsjednik Kosova, umesto da bude faktor jedinstva kako je zapisano u Ustavu, ima "abnormalne odnose između vlasti i opozicije kada je u pitanju dijalog".
"Konačno, šanse da stvori ekipu jedinstva su nula, dok su šanse za stvaranje grupe poltrona koji će improvizovati proces koji ne treba improvizovati, ne isključuju se", naveo je Beqaj.