Ništa od roka od 90 dana

Proces liberalizacije viznog režima sa EU može potrajati za Kosovo, prenio je portal Zëri.info.

List piše da potvrđivanje ranije potpisanog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, kao i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije predstavlja opterećenje i za novu vlast.
"Sa novom vladom u roku od 90 dana, građani Kosova će putovati bez viza u Njemačku, Švicarsku, Austriju i širom Evrope", navodi Zëri i podsjeća da je ovo bilo jedno od najistaknutijih obećanja izabranog premijera tokom izborne kampanje. 
Iako je, kažu, prošlo samo nedjelju dana od kada je Haradinaj zvanično preuzeo funkciju premijera, ne očekuje se da će se liberalizacija viznog režima dogoditi u ovom trenutku. 
Poznavaoci evropskih prilika čak tvrde, navodi Zëri, da i ako Sporazum o demarkaciji bude ratifikovan u Skupštini Kosova, biće potrebno još tri mjeseca da se završi proces ukidanja viza. 
U međuvremenu, pitanje demarkacije sa Crnom Gorom je otvoreno, piše Zëri i podsjeća da je Haradinaj po stupanju na funkciju premijera raspustio Komisiju za rješavanje tog pitanja na čijem čelu je bio Murat Meha i umjesto njega imenovao Shpejtima Buliqija.