Osude ambasade i kosovskih zvaničnika

Ambasada Izraela u Beogradu koja, takođe, pokriva Kosovo oštro je osudila izjavu kandidata Samoopredjeljenja za gradonačelnika Orahovca, Visara Korenice, koji je u objavi na Facebooku rekao da će izraelski narod da nestane sa lica zemlje.

U izjavi za dnevni list Express, službenik za medije ambasade je rekao da je Izrael prijatelj Kosova, naglašavajući da kritika mora da bude u okviru demokratskih pravila.

Takođe, indirektno je zatraženo da se institucije i političke partije distanciraju od ovakvih izjava.

"Ambasada države Izrael oštro osuđuje komentare g. Korenice. Osuđujemo svaki govor mržnje. Smatramo da smo prijatelji Kosova i vjerujemo da kritiku treba izraziti u okviru demokratskih pravila i vrijednosti. Nadamo se da ovi neprihvatljivi komentari ne predstavljaju mišljenje bilo koje političke partije ili institucije Kosova", rekla je Lana Eraković, službenik za medije u izraelskoj ambasadi u Beogradu, u pisanom odgovoru poslatom listu.

Na komentare Korenice reagovala je jevrejska zajednica - Izrael na Kosovu, tražeći od Samoopredjeljenja da se distancira od ove izjave.

U Centralnoj izbornoj komisiji rekli su da ne znaju kako da reaguju, jer u prošlosti nije bilo ovakvih slučajeva.

Osude i od Thaçija, Ymerija i Matoshija

"Kukavice - vaš narod će, prije ili kasnije, nestati sa lice zemlje, kao što se to dogodilo sa mnogim drugim sličnim vama", napisao je Visar Korenica, nakon što je podjelio video Haaretz-a, izraelske organizacije u kojem izraelska policija baca šok bombe na palestinske muslimanske službenike u Al-Aqsa džamiji, u Jerusalimu, prenosi Express.

Korenica je kasnije, dodaje isti list, rekao da je njegov komentar "namjerno" izvučen iz konteksta i iskorišćen "u cilju određenih političkih agendi".

Njegov komentar u međuvremenu su, između ostalih, osudili i kao "neprihvatljiv" ocjenili lider Samoopredjeljenja Visar Ymeri, predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, kao i savjetnik kosovskog premijera Halil Matoshi.