Na osnovu briselskog sporazuma

Ukoliko dođe do početka rada intergrisanog pravosuđa, radiće se prije svega na starim slučajevima, od kojih su neki stari i preko deset godina. Sudija osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici Jelena Krivokapić ističe da ona i njene kolege nemaju puno informacija vezanih za početak rada 17. oktobra i da su o većini detalja saznali iz medija.

"Nemam puno informacija o svemu, i ja i moje kolege smo mnoge stvari čuli iz medija. Nadamo se da će primjena početi 17. oktobra, ali do tada se moraju rješiti mnoge stvari, prije svega pravni status sudija koji se trenutno nalaze u srpskom pravosudnom sistemu. Ti ljudi trenutno nemaju jasno definisan status", napominje Krivokapićeva.

Glavni tužilac osnovnog tužilaštva u Mitrovici, sa sjedištem u Vučitrnu, Shaqir Syla kaže da je sve spremno za početak rada tužilaštva u čijem će radu učestvovati ukupno 34 sudije, od kojih će u regionu Mitrovice raditi 9 sudija. Shaqir Syla se u potpunosti slaže sa svojom koleginicom Jelenom Krivokapić, smatrajući da je najveći problem u dosadašnjem radu bila politika, koja je u velikoj mjeri uticala na sve ranije donešene odluke.

"Koliko ja imam informacije sprovođenje sporazuma počeće 17. oktobra. Tužilačko vijeće i kancelarija glavnog tužioca su preduzeli sve mjere za početak rada, prostorije su obezbjeđene, zakoni su stari i neće biti puno promjena u njima. Treba organizovati obuku, prije svega kurseve za sudije i tužioce, tu nam je potrebna pomoć", ističe Shaqir Syla.

Podsjećamo, Briselski sporazum o pravosuđu između Kosova i Srbije postignut je 2015. godine, a njegova primjena nekolio puta je odlagana, pod izgovorom tehničkih kašnjenja.

Darko Mirković, RTK2