Težak teret za siromašan budžet zemlje

Vlada "Haradinaj", koja ima 21 ministarstvo, očekuje se da "udomi" oko 50 zamjenika ministara, čime svojom veličinom prelazi mnoge vlade u regionu...

Prema izvorima lista "Zëri", u skladu sa koalicionim sporazumom, PDK-u Kadrija Veselija pripada oko 20 pozicija zamjenika ministara, AKR-u - sedam, AAK-u - šest, Nismi - pet, dok preostala zamjenička mjesta pripadaju predstavnicima manjina.

Međutim, zvaničnici PDK-a i AAK-a ne vole da govore o broju zamjenika ministara koje će nova vlada imati nakon brojnih reakcija javnosti o veličini izvršne vlasti.

Xhavit Haliti, potpredsjednik Skupštine iz redova PDK, rekao je za "Zëri" da ne zna koliko će zamjenika ministara imati vlada "Haradinaj", niti ko će to biti.

Dok Muharem Nitaj iz AAK kaže da još nije odlučeno o tom pitanju, iako u trenutku potpisivanja zvaničnog koalicionog sporazuma zvaničnici AKR-a su izjavili da u novoj vladi će imati četiri ministarstva i sedam zamjenika ministara.

S druge strani, čelnici Kosovskog demokratskog instituta (KDI) kažu da će ovolika vlada sa puno ministarskim i zamjeničkih pozicija biti težak teret za ionako siromašan budžet zemlje...